pixel

Умна къща следи здравето на жителите си

Умна къща следи здравето на жителите си

Изследователи от университета в Хертфордшир в Обединеното кралство представиха първата в света прототипна домашна система, за която казват, че е проектирана да се учи от своите обитратели. Тя може да изпраща текстово съобщение, ако има проблем със сигурността, и дори да следи здравето на своите обитатели, съобщи CNet News.

InterHome използва контролен панел със сензорен екран, който позволява мониторинг онлайн или на смартфон – и разбира се отдалечен контрол.

Къщата включва множество функции за енергийна ефективност. В това отношение умният дом се самоообучава на базата на навиците на своите обитатели – тя следи кога те са склонни да включват и изключват светлините и т.н. Къщата обаче върви в комплект и с устройство, което може да бъде завързано на китката, което съдържа различни сензори за измерване на показания като температура и пулс.

„Продължихме разработването й, като имахме предвид преди всичко възрастните хора, така че къщата може да изпраща сигнали, ако човек падне или се удари, – казва Йохан Сиау, старши преподавател в университетското училище по техника и технологии. – Това ни дава възможност да използваме платформата така, че да се добавят нови видове технологии“.

Сега Сиау и екипът му работят съвместно с „Building Research Establishment“ във Великобритания за инсталиране на системата в демонстрационни домове за изпитание и проверка.

Оказва се обаче, че потребителите всъщност никак не са склонни да се радват на подобни иновации, разкриват коментарите в CNet News. Реакциите варират от дискретна критика до остра сатира.

„Честно казано предпочитам къщите, които са много по-глупави. Ние сме постоянно обект на мониторинг, заснемане, следене с рентгенови апарати, сканиране…. Нямам нужда и къщата ми да се включва в това…“, коментира един от потребителите. Друг е съвсем краен: „Значи, технически, те са изобретили хомицидната къща, чиято основна функция е да изчаква и планира евентуалната смърт на смирения човечец, който се намира в нея,… а има ли си месомелачка или поне крематориум, за да се разправи с трупа…?“

greentech.bg

Може да харесате още...