pixel

Умната лампа, която пази светлината си за тъмното

Умната лампа, която пази светлината си за тъмното

Смарт чардж (Smart Charge) или интелигентното събиране на електроенергия е един от проектите, който търсеше финансови съмишленици през мрежата за бърз старт Kickstarter, пише Футура.

Замисълът всъщност съчетава познати технологии и автоматика, която дава възможност да получим светлина от лампата, дори и при липса на електрозахранване.

Новата електрическа лампа има своя собствена електрическа мрежа, в която е включена зареждаща се батерия за пълна независимост при прекъсвания на електрозахранването. Освен това тя е в състояние „да разбере“ дали искаме да свети или сме я загасили преди спирането на тока. Лампата е съвместима със съществуващите електрически ключове на дома, отбелязва БГНЕС. В случай на прекъсване на електрозахранването, светлинният източник помни дали е бил включен или изключен и остава в това положение, освен ако не докоснем ключа. Тази нова светодиодна лампа употребява съвсем малко енергия и може да работи до 40 000 часа (25 години при нормална употреба), или при многократни спирания на тока.

Смарт чардж е плод на въображението и претворен в реалност от Шайлендра Суман (Shailendra Suman) от американския щат Северна Каролина. Той е дизайнер и на бутилките за газ Watch. Прототипът на светещата ампула му отне две години разработка, но първите екземпляри трябва да бъдат направени през януари и изпратени на поръчалите ги в началото на април.

dariknews.bg

Може да харесате още...