pixel

Умни обувки генерират енергия от ходенето

Изследователи от HSG-IMIT, изследователски център в Германия, са разработили устройства за вграждане в обувки, които могат да събират енергия от движението при ходене. Технологията може да се използва за захранване на носими електронни сензори, така че да няма нужда от батерии за тях.

Изобретението се състои от две части. Едната от тях е „шоков генератор“, който генерира енергия при удрянето на петата в земята. Другото устройство е „люлков генератор“, който пък произвежда ток от самото движение на ходилото. И двата уреда за събиране на енергия генерират ток чрез използване на движението между магнити и бобини. Тъй като магнитното поле на движещия се магнит преминава край неподвижна бобина, се индуцира напрежение, което се използва за генериране на електрически ток.

Факт е, че енергията, която тези устройства генерират, все още е нищожно малка – от порядъка на 3-4 миливата най-много. Това не е достатъчно за зареждане на смартфон, например, но пък е напълно достатъчно за захранване на малки носими сензори и предаватели. По този начин технологията може да отвори път за много нови приложения, например в медицината.

Изследователите казват, че модулът за трансформиране на люлеещите движения в ток е разработен с цел направата на „самозавързващи се“ обувки за възрастни хора. Идеята е обувката да „разбере“ кога възрастният човек поставя крака си вътре, след което да се самозакопчае. Респективно тя трябва да може и да се саморазкопчае след това. Устройството за събиране на електричество от ходенето има за цел именно да осигури енергия за закопчаващия механизъм.

greentech.bg

Може да харесате още...