pixel

Умно цвете произвежда енергия

Цветята са нежни създания. Понякога слънцето им идва в повече. Понякога – водата. Друг път трудно могат да устоят на поривите на вятъра. Но не и това цвете. Родено е в Австрия. Вярно е, че не може да фотосинтезира като истинските растения, от които е вдъхновено. Само че може да произвежда енергия от слънцето и да я доставя директно в домовете на хората. Създателите му са го нарекли УМНОТО ЦВЕТЕ.

То е научено да се разгъва около стъблото си и да следва слънцето през целия ден. Така улавя максимално количество от лъчите на небесното светило и ги превръща в ток чрез фотоволтаичното подобие на венчелистче.

Вечер, подобно на истинските си събратя, Умното цвете се сбогува със слънцето и се отдава на заслужена почивка. Ако утрото е дъждовно или прекалено ветровито, цветето разбира за това чрез датчиците – неговите сетива за заобикалящата го среда. Тогава то реагира, свива се, изчаква отминаването на бурята, освобождава листата си от излишната влага и отново се разгръща в търсене на слънчевата светлина.

Посадено в близост до домовете на хората, Умното цвете умее да се отплаща за грижите, свързани с инсталирането и почистването му. Фотоволтаичното растение е послушно. С едно докосване на панела за дистанционно управление то се разгъва или прибира по желание на неговия стопанин.

Цветето гарантира номинално производство на 2,3 киловата ток и осигурява с 40 процента повече енергия от обикновените фотоволтаични панели със същата площ. Пропорциите му са следните: тегло 990 килограма, диаметър 4 метра и 80 сантиметра и височина 5 метра и 80 сантиметра. Прекрасен екземпляр, който се вписва в пространството на всеки двор или ливада, без да пречи ни най-малко на естествените растителни видове наоколо.

bnt.bg

Може да харесате още...