pixel

Уникално „зелено“ съоръжение събира питейна вода и произвежда електричество

https://youtu.be/nA_yrv1xurE

На пръв поглед изглеждат като арт инсталации. Блестящи пръти, които поникват от земята и се взират в небето с изпъкнали устни, като обърнати гъби.

Ulta Chaata, на хинди означава „обърнат чадър“, е естетичен проект от неръждаема стомана. Трудно е да се досетите, че това е зелено технологично съоръжение, което генерира чиста вода и енергия.

То събира дъжд от небето, филтрира дъждовната вода и го превръща в питейна вода. Когато не вали, устройството е източник на слънчева енергия. Можете дори да седнете на сянка за чаша кафе.

„В Индия зелената технология за индустрията се счита за скучна и няма отношение към  дизайна“, казва Samit Choksi, основател на фирма ThinkPhi, основана в Мумбай, която създава Ulta Chaata.

Samit, софтуерен архитект и изследовател, учил в Световният университет в Сингапур, не изпитва никакви неудобство да признае, че Ulta Chaata е идея на съпругата му Priya Vakil Choksi работи в архитектурната фирма преди да стартира своята собствена консултантска фирма за зелени сгради EdEn.

Двойката живее и работи в различни страни в Сингапур, Великобритания, САЩ и Индия. Ulta Chaata се ражда от страстта им за намаляване на климатичните промени.

Samit казва, че първоначалният модел просто позволява събирането на дъждовна вода, което означава, че е полезно само през мусонните месеци. „Искахме да създадем добре изглеждаща структура, изискваща минимална площ на земята и максимална площ отгоре. Добавихме и вдъхновение от балдахините на международните летища и стигнахме до формата на чадър.“

Индустриалният гигант Godrej е сред първите им клиенти. „Имахме малко пари от сделката Godrei и решихме да добавим други компоненти към проекта. Интегрирахме соларни панели. Сега продуктът функционира 365 дни, а не само по време на дъждовете. „

Ulta Chaata  заема около 0.5 кв. м и изисква 75 мм тръбопровод за свързване на енергийните и водните линии към мрежата.
Една структура може да произведе около 100 000 литра питейна вода. По време на мусоните има четири нива на филтриране, преди да стане питейна.

Базовата версия на продукта също генерира 300 W мощност. По-развитата версия на продукта може да достигне до 2 KWP слънчеви клетки.

След като бъдат инсталирани, продуктите могат да бъдат наблюдавани чрез устройство за интелигентно свързване, наречено Phi-Box (например ще покаже кога е време да смените филтрите или колко вода е събрана). Едно устройство може да следи 15 чадъри наведнъж.

Площта от 25 кв. м, покрита с обърнатите чадъри, може да осигури сенчести места за около 15 души.

Устройствата имат маса от 100 кг (в зависимост от версията) и са регулируеми по височина. Капакът за модел 1080 е с размери 4 mx 4 m и е  с интегрирани соларни модули. Всички аксесоари, независимо от модела, имат 15-годишна гаранция.

Ulta Chaata може да се използва за разнообразни цели, включително за захранване с енергия и чиста вода на отдалечени селски училища, или за организиране на сенки на железопътни платформи и открити пространства.

ThinkPhi вече е продал повече от 200 единици от такива устройства и има предварителен договор за още 500.

Ulta Chaata е продукт за реконструкция, което означава, че може да бъде инсталиран на етап на планиране или в съществуваща  вече мрежа.

Samit се надява да започне експорт извън Индия през тази година. Но това не е всичко.

Позовавайки се на соларните керемиди на Tesla и енергоспестяващия Nest термостат, Samit казва, че най-креативните разработки в зелените технологии идва от САЩ и много от тях са насочени към индивидуалния потребител.

„Индийският  пазар има потенциално най-големите потребители,“ споделя Samit.

Следващият продукт на ThinkPhi ще бъде насочен към потребителския пазар. „Все още сме в процес на разработката, затова не мога да споделя много, но мога да кажа, че продуктът е за домовете на крайния потребител и ще помогне за управлението и намаляването на отпадъците. „

„Устойчивостта е термин, който компаниите използват, за да получат екологични кредити или стойност на марката, но чрез продуктите, проектирани и построени от  ThinkPhi, ние позволяваме на всеки лично да преживее смисъла на устойчивостта.“ казва Samit.

Може да харесате още...