pixel

Urbee – хибриден автомобил, създаден изцяло с 3-D печат

Urbee – хибриден автомобил, създаден изцяло с 3-D печат

Считате, че хибридите са автомобилите на бъдещето? А как ви се струва хибриден автомобил, който е отпечатан в буквалния смисъл на думата? Stratasys и Kor Ecologic неотдавна обединиха усилията си, за да създадат Urbee, първият в света автомобил, който изцяло е създаден чрез 3-D печат (чрез отпечатване на слоеве от материал върху предишния слой, докато се появи окончателния продукт) и още някои допълнителни производствени операции.

3-D -печат е технология, която е използвана и преди. Например Boeing я използва за производството на определени части за своите самолети. Компанията Bespoke Innovations използва 3-D печат за производството на външната част на анатомични протези за медицината. Но Urbee е първият изцяло 3-D отпечатан продукт с помощта на триизмерните принтери  Dimension 3D Printers и Fortus 3D Production Systems на Stratsys.

Urbee е изключително ефективен автомобил. Той участва в изданието за 2010 на X-Prize Competition, изминава  85 километра с един литър бензин на магистрала и над 40 километра в градски условия.  Може да се използва както бензин, така и етанол.  Засега няма никаква информация дали   Urbee ще влезе в масов опроизводство, но беше показан преди дни от  Stratasys на SEMA Show в Лас Вегас.

Дали това е началото на революция в автомобилостроенето е рано да се каже. Но при този нов процес не е необходимо да се изработват специални инструменти за  машинната обработка на частите и компонентите, както и самата машинна обработка, няма ръчен труд, което означава изключително ефикасна адаптивност при нужда от промени в дизайна.  Това са безспорни предимства пред традиционното автомобилостроене.

greentech-bg.net

Може да харесате още...