pixel

Увеличават дела на бевъзмездното финансиране по програмата за саниране на сгради

Увеличават дела на бевъзмездното финансиране по програмата за саниране на сгради

Безвъзмездната помощ за саниране на жилища с европейски пари по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“ ще бъде увеличена на 75% от разходите за проектирането на ремонта, самите строителни дейности, надзора и таксата за въвеждането на сградата в експлоатация, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Управляващият орган на оперативната програма „Регионално развитие“, с пари от която се финансира проектът, е започнал процедурата, в рамките на която ще бъде одобрено увеличаването на безвъзмездното финансиране за програмния период 2007 – 2013 година.

В момента правилата за саниране на жилищни сгради с европейски пари предвиждат собствениците на жилища в сградите, които бъдат одобрени за саниране по проекта, да получат безвъзмездна финансова помощ в размер на 50% от разходите за обновяването.

Останалите 50% от необходимите суми собствениците трябваше да осигурят сами с лични средства, средства на етажната собственост или кредит, включително заем от Фонда за жилищно обновяване, с който при по-ниски лихви се финансират собственици, които не могат да осигурят сами съучастието си при заплащането на ремонтните работи.

С промяната обаче собствениците вече ще трябва да осигурят 25 на сто от всички разходи по ремонта.

От ведомството припомнят, че техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ.

Още през миналата седмица стана ясно, че размерът на безвъзмездното финансиране за саниране на жилищни сгради с европейски пари може да бъде увеличено. За това се договориха еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева по време на посещението на Захариева в Брюксел.

lev.bg

Може да харесате още...