pixel

В блок „Хан Аспарух” може да има до 500 млрд. кубични метра газ

До 500 млрд. кубични метра газ може да има в блок „Хан Аспарух”, според груби изчисления на Министерството на енергетиката.

Вече започнаха първите проучвания за нефт и природен газ в българския участък на Черно море, като в оставащите 3 месеца от годината три кораба се планира да изследват зона от над 14 000 квадратни километра.

Близо 1 млрд. лв. се предвижда да струва целият период на проучването, който ще продължи до 2015г., като се прогнозира и многократна възвръщаемост.

Може да се стигне до максимума на концесионното възнаграждение, което по закон може да бъде 25-30%, или пък вместо да получаваме парични средства, държавата да получава природен газ, разясни пред bTV експертът от министерство на икономиката Йордан Кирков.

Френски геофизичен кораб, разполагащ с 45 души технически и научен екипаж, заедно с още един плавателен съд, започнаха дву- и триизмерни сеизмични проучвания, които ще изяснят къде да се направят дълбоководните сондажи.

Пет секунди са нужни, за да достигнат сигналите до подпочвените слоеве. Под морското дъното, на екрана, се виждат всички подпочвени слоеве на скалите и камъните. Като се събере цялата такава снимка тепърва ще се анализира, за да се определят всички блокове и точните места, където ще направим проучвателните сондажи, каза ръководителят на проучването от страна на ОМВ Валтер Кози.

Дълбоководните сондажи се очаква да започнат през 2015 г.

greentech.bg

Може да харесате още...