pixel

В Бургас представят кораба за добив на газ

Корабът Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж за природен газ в блок „Хан Аспарух“ ще бъде официално представен днес в Бургас.

Представянето ще направи управителят на „Тотал“ за България Ксавие Фожрас, съобщи БНР. На церемонията ще присъства и министърът на енергетиката – Теменужка Петкова.

Първоначалните геоложки проучвания във връзка с блок „Хан Аспарух“ и във връзка с блок „Силистар“ са много оптимистични. Когато бъде направен този първи сондаж, ще видим какви ще бъдат резултатите от него. Резултатите от сондажа трябва да бъдат готови до четири месеца, в зависимост от метеорологичните условия, каза Теменужка Петкова.

Българското правителство разчита, че залежите ще бъдат достатъчни, за да се намали съществено необходимостта от внос на природен газ.

Пред БНР преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Щерю Льомов обясни, че сондажът е с проектна дълбочина над 4 хиляди метра и място за притеснение от гледна точка на екологията няма.

Съоръженията са изключително високотехнологични, така че само много груба човешка грешка би довела до проблеми, коментира Льомов.

Може да харесате още...