В Чернобил откриха първата фотоволтаична електроцентрала

Чернобил отново произвежда енергия. Дългоочакваният план за пускане на слънчева електроцентрала на мястото на едно от най-големите ядрени бедствия в историята на планетата се превърна в реалност. Нов соларен парк, разположен в непосредствена близост до бившия реактор, бе официално открит три десетилетия след катастрофата.

Районът и днес е до голяма степен необитаем, така че остава перспективата за инсталиране на слънчеви масиви, които могат да генерират енергия с малка или никаква човешка намеса. Освен това новата електроцентрала използва съществуващата инфраструктура като електропроводи и др.

Преди две години монтираха монолитна арка с тегло около 36 000 тона в района на четвъртата енергийна единица на АЕЦ „Чернобил“. Тя трябва да спира радиацията, която продължава да се разпространява от разрушения реактор след трагедията през 1986 г., за период от най-малко 100 години. Сега до нея е електроцентралата, генерираща чиста енергия.

Изграждането на първата слънчева електроцентрала в Чернобил с мощност от 1 MW започна през октомври 2017 г. По време на строителството са инсталирани 3 762 слънчеви модула, изградени са трансформаторни подстанции и е създадена система за физическа защита на конструкциите.

Повече от половината от електричеството в Украйна се генерира от атомни електроцентрали. Въпреки факта, че все още е регистрирано повишено ниво на радиация в радиус от 2 600 километра около Чернобил, украинското правителство възнамерява да рестартира индустриалното развитие на тази територия. Властите в страната обмислят възможността за изграждане на няколко слънчеви и вятърни електроцентрали с общ капацитет над 1 GW в забранената зона.


Вижте също...