pixel

В Германия фотоволтаиката е по-изгодна в сравнение с наземните вятърни турбини

В Германия фотоволтаиката е по-изгодна в сравнение с наземните вятърни турбини

Въпреки че фотоволтаичните инсталации в Германия произвеждат по-малко електроенергия в сравнение с наземните вятърни инсталации, те генерират „значително по-високи печалби,“ се казва в нов доклад на института Фраунхофер.

Най-новото проучване на института разглежда приходите и печалбите, които могат да бъдат направени от фотоволтаични и от наземни ветроенергийни инсталации в Германия. Фотоволтаичните инсталации в Германия генерират значително по-високи печалби в сравнение с наземните инсталации, въпреки че като цяло произвеждат по-малко електроенергия. Това сочи изследването на института Фраунхофер.

Екипът на Фраунхофер отбелязва, че докато енергийният преход на Германия търси начин да разшири възможностите за повишаване използването на възобновяеми енергийни източници, въвеждането им е много скъпо и се финансира предимно от непривилегированите крайни клиенти, които плащат надбавка за възобновяемата енергия в своите месечни сметки.

“Това означава, че те поемат на плещите си огромната тежест на общите разходи, които са нараснали значително през последните години“, казва анализът на института. „Възниква въпросът дали някои региони или участници се възползват повече от разширяването на възобновяемите източници на енергия в сравнение с други“.

Е, отговорът е ясен. Фотоволтаиката може да има по-малък дял в общия енергиен микс, но носи повече печалби.

Барбара Брайтшопф, ръководител на проекта на проучването на Fraunhofer ISI, подчерта значителните разлики в печалбите, реализирани от анализираните възобновяеми енергийни източници:

„През 2012 година реализираните печалби от 750 милиона евро, направени от наземните ветроенергийни инсталации, са били значително по-ниски, отколкото тези при фотоволтаичните инсталации, които са около 2,7 милиарда евро. …Генерираните печалби са почти три пъти по-високи, независимо от факта, че от слънчева енергия е произведено много по-малко електричество, отколкото от вятърната“.

greentech.bg

Може да харесате още...