pixel

В Пекин си купуват билети с пластмасови бутилки

В Китай живеят около два милиарда души, които произвеждат невъобразимо количеството битови отпадъци. Властите са принудени да измислят различни хитрости за справяне с този проблем.

Най-оригиналното от тях: вече втора година с пластмасови бутилки може да се закупи билет в пекинското метро. На няколко спирки са поставени специални автомати, които приемат такива бутилки. Автоматите дават от 0,1 до 0,5 юана за бутилка (в зависимост от размера и теглото). За получаване на сума за един билет, трябва да се предадат поне 20 бутилки.

След приемането на бутилките автомат веднага ги пресова. Така те се свиват до размер, който е равен на третина от първоначалния. Пластмасата може да се рециклира и използва отново. Тя се изпраща ежедневно на преработващи предприятия.

Експерти от Китай казват, че това е само първата крачка. В близко време такива автомати ще се появят на много други спирки на метрото и на автобусни спирки в Пекин.

Надеждата на властите е, че това ще помогне за по-ефективно събиране на пластмасовите боклуци в столицата на голямата държава.

greentech.bg

Може да харесате още...