pixel

В развиващия се свят соларната енергия е по-евтина от изкопаемите горива

 

Спадащите цени на LED осветлението, батерии и слънчевите панели, в съчетание с иновативни бизнес планове могат да позволят на милиони домакинства в Африка и други развиващи се региони да преминат от газените лампи към далеч по-чисто и по-безопасно електрическо осветление. За мнозина това означава и начин да зареждат мобилните си телефони, които вече са повсеместно разпространени в Африка.

С развитието на технологиите се открива огромен нов пазар за слънчева енергия: около 1,3 милиарда души по целия свят, които в момента нямат достъп до електрическа мрежа. Въпреки че тези хора обикновено са много бедни, те плащат много повече за осветление, отколкото хората в богатите страни. Така е, защото използват неефективни газени лампи. Докато в повечето части на света слънчевата енергия обикновено струва много повече от електричество от конвенционалните електроцентрали, за хората в тези бедни райони слънчевата енергия има огромен икономически смисъл, защото струва двойно по-малко, отколкото осветлението на газ.

„Този сектор е в пълен разцвет“, казва Риченда ван Льовен, старши директор по енергетиката и климата при Фондацията на ООН по повод огромния интерес на бизнеса към този сектор.

Внезапният интерес се подхранва от навлизането на сравнително евтините светодиоди, казва специалистката. Не много отдавна захранването за електрически крушки изискваше соларен панел, който е способен да генерира 20 до 30 вата, тъй като на пазара имаше само крушки с нажежаема жичка. Светодиодите обаче са далеч по-ефективни. Сега хората могат да се радват на ярко осветление с помощта на соларен панел, който генерира само няколко вата мощност, казва ван Льовен.

Подобни технологични подобрения обаче не са достатъчни, за да се отвори пазарът. Висококачествена LED системи в комплект с две лампи и батерия с достатъчен капацитет за съхранение на ток за няколко часа осветление, струва по-малко от 50 долара. Такава систена може да се изплати за по-малко от две години, но първоначалните разходи все още са твърде големи за бедните хора.

Именно тук идва ролята на новите бизнес-идеи. Някои иновативни компании предлагат гъвкави схеми за изплащане, така че да направят достъпни тези системи в бедните реайони по света. Така например клиентите на една такава фирма могат да платят 10 за соларната система за осветление, която включва 2,5-ватов слънчев панел, две окачваеми LED лампи и батерия. Оттам нататък те плащат символична месечна „такса“ за осветлението.

greentech.bg

Може да харесате още...