pixel

В САЩ законите за е-отпадъците карат хората да рециклират

В САЩ законите за е-отпадъците карат хората да рециклират

Светлините и празничните украси все още блестят по домовете, на много вещи все още стоят празничните картички с пожелания и фабричните етикети, а много опаковки пълнят кофите за боклук. Но с настъпването на Коледа и Нова година в САЩ влязоха в сила много нови регулации за е-отпадъците и никой не смее да изхвърли стария си компютър просто ей така навън.

С нарастването на популярността на хай-тек подаръците -смартфони, лаптопи, цифрови фоторамки и др. – опасенията за евентуално замърсяване от изхвърлянето на старите джаджи расте. Затова все повече щати прриемат ново законодателство, което кара потребителите да рециклират, а не да изхвърлят електрониката.

Е-отпадъците, попаднали в депата за отпадъци, могат да отделят редица отрови, включително арсен, живак и олово, които в крайна сметка проникват в почвата и водата. Според някои проучвания почти 70% от използваните компютри и монитори в САЩ свършват на депата. Това не само значи, че замърсяват и тровят земята и водата, но също така означава, че благородните метали като злато и сребро, налични в електрониката, не се рециклират. Рециклирането на златото и ценните метали от компютрите обаче е далеч по-ефективно и по-малко разрушително за околната среда, отколкото извличането им от земята.

Доста нови закони за рециклиране на старата електроника влязоха в сила тази нова година в САЩ. Преди Деня на благодарността Пенсилвания прие „Насоки за производителите и потребители на електроника за рециклиране и оползотворяване на електронните отпадъци“. Ню Джърси и Индиана въведоха нови закони, в сила от Нова година, чрез които да се гарантира, че електронните отпадъци се третират по безопасен начин. Ню Йорк използва празничния период да обяви, че от началото на април жителите там ще могат да рециклират старата си електроника безплатно.

Е, остава да видим в действие повече подобни мерки и в България.

greentech.bg

Може да харесате още...