В София се проведе международна конференция DigitAll Bulgaria 2018


Глобалните процеси на цифровизация и тяхното отражение върху дигиталната трансформация на индустриите бяха темите на международната конференция DigitAll Bulgaria 2018, организирана от Siemens България. В откриването на форума участваха европейският комисар за цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Целта на конференцията бе да се повиши информираността сред българските компании и широката общественост по отношение на дигитализацията, нейните ползи и предизвикателствата. Топ експерти на Siemens от България и чужбина, представители на водещи български и международни компании и на научни институции, предприемачи и визионери потърсиха отговор на въпроса как интелигентните технологии и Интернетът на нещата ускоряват дигиталната трансформация на икономиките и обществата и създават нови възможности за бизнеса у нас и по света.

„Бързите технологични трансформации не са новост в историята на икономиката, но цифровизацията и наличието на една глобална мрежа на свързаност в реално време рязко ускоряват темпа на промяната. Глобални технологични лидери като Siemens, които са сред двигателите на световната цифрова промяна, не само могат, но са и длъжни да действат като обективни „адвокати“ на дигитализацията, разяснявайки не само предимствата, но и потенциалните рискове от тези процеси“, заяви д-р инж. Боряна Манолова, Главен изпълнителен директор на Siemens България.


Мария Габриел, европейски комисар за цифровата икономика и цифровото общество, препотвърди категоричен ангажимент към насърчаването на компаниите в България да проучват и инвестират в дигитални процеси и технологии

Кметът на  София Йорданка Фандъкова изтъкна необходимостта от подкрепа за предприемачески проекти за иновации. По думите й най-големият проект на общината е строителството на метрото, тъй като в него са заложени нови и съвременни решения. Тя допълни, че системата на влаковете е напълно автоматизирана с опция за автономно управление. Кметът открои високообразованите млади хора като най-ценния ресурс, с който обществото може да разполага.

По време на конференцията главният управител на Германо-Българска индустриално-търговска камара Митко Василев представи данни от съвместното проучване със Siemens България за нивата на дигитализацията в БългарияВ проучването са участвали над 70 български и чуждестранни компании от над 30 индустрии. „Според резултатите, които получихме, повечето представители на бизнеса в България вярват, че новите технологии ще донесат по-качествено и бързо обслужване, ще оптимизират ресурсите и ще повишат конкурентоспособността“, заяви Василев.

На събитието лектори експерти от различни сектори дискутираха ключови аспекти на цифровата революция и как родните фирми могат да се възползват от огромния потенциал, който носят тези промени. Сред обсъдените теми бяха Индустрия 4.0 и нейното отражение върху производствените компании, представени от координатора за Интернета на нещата в Siemens Австрия Херберт Фицтум. Бальо Динев, главен изпълнителен директор на „ДАВИД Холдинг“, допълни неговите тези, фокусирайки презентацията си върху IoT решенията на Siemens за дискретните индустрии.

Как дигиталните технологии могат да помогнат на градските власти да намерят ефективен и рентабилен отговор на голяма част от най-наболелите си проблеми – замърсяването, трафика, недостатъчния капацитет на градските системи, разказа Ян Шьоних, директор за градско развитие и умни градове в Глобалния център за компетентност на Siemens.

Информационното проектиране на сгради (BIM) и възможностите, които то предлага на проектанти, инвеститори и строители, бяха в центъра на презентацията на Кевин Бауер, BIM мениджър в Siemens Австрия. На това как данните могат да се превърнат в „гориво“ за мобилността акцентира Дейвид Монтгомъри от  Дигиталната лаборатория за интелигентни трафик системи (ITS Digital Lab) на Siemens Mobility, а колегата му Герхард Паал, ръководител на Sales Digital Services, представи визията на Siemens как цифровите услуги оформят все повече бъдещето на железопътните мрежи.

Модерните дистанционни дигитални решения на Siemens могат да помогнат на енергийните предприятия в Централна и Източна Европа, повишавайки контрола, прозрачността и ефективността им – това бе основната теза в презентацията на Вихрен Стойнов, ръководител направление „Енергия и газ“ на Siemens България. На европейските политики, инструменти и платформи за подпомагане цифровизацията на индустрията и перспективите за растеж на българската икономика се спря Росица Георгиева от Дирекция „Изкуствен интелект и дигитална индустрия“ на Европейската комисия.

Как дигиталните комуникационни платформи могат да съдействат за растежа на бизнеса разказа Даниел Киряков, ПР мениджър на AmCham България. Върху необходимостта за адаптиране към промените предвид дигиталната трансформация на професиите се спря Асенка Христова, управляващ съдружник в Industry Watch.

Участниците в конференцията се обединиха около тезата, че компаниите трябва да се стремят към развитие и интегриране на цифрови технологии, за да останат конкурентоспособни на националните и международните пазари. В рамките на диалога се очерта ясната представа на българския бизнес за ползите, които дигиталните технологии носят не само за производствения процес, но и за икономическия просперитет и социалното развитие на държавите и регионите.


Вижте също...