pixel

В Турция отварят завод за перовскитни соларни клетки

В Турция отварят завод за перовскитни соларни клетки

Банката за развитие на Турция (TKB) се съгласи да подкрепи австралийската фирма Dyesol за изграждането на фабрика за перовскитни фотоволтаични клетки в Турция.

Австралийската енергийна компания подписа споразумение с турската група Nesli DSC по-рано тази година, което предвижда въвеждането и комерсиализацията на перовскитната фотоволтаична технология Dye Solar Cell (DSC) в Турция. Компаниите планират да реализират технологията през стадиите на разработване на прототип, изграждане на пилотна линия и масово производство. Крайната цел е построяването на 600 MW завод в град Мерсин, в който ще работят 2500 души – техници, производствени специалисти, инсталатори, специалисти по поддръжка.

В писмото си за намерение до Dyesol заместник-главният изпълнителен директор на TKB Бахатин Секин очертава стратегическото значение на въвеждането на технологиите за възобновяема енергия в Турция. Банката обмисля и придобиването на дял в Dyesol. Участието на TKB може да предостави данъчно убежище на компанията през ранните години на развитие, както и изгодни условия за наемане на работници, което й осигурява силни перспективи за успех.

Предварителните условия на сделката включват създаването на 50/50 акционерно дружество съвместно с Nesli DSC, завършване на прототипа на съоръжението за $1.9 милиона в Мерсин – което Dyesol описва като ключов транспортен възел, много подходящ за производството и дистрибуция на готовата продукция – и представяне на подробен бизнес план пред TKB. Финансирането и изграждането на пилотна линия ще започне през 2016 г. Масовото производство на панели от стъклен субстрат е планирано за 2018 г.

greentech.bg

Може да харесате още...