В Украйна ще строят голяма плаваща слънчева електроцентрала

Украинското министерство на енергетиката и въгледобивната промишленост обяви миналата седмица, че Touchstone Capital Group Holdings – базиран във Великобритания мениджър на активи, планира да построи хибриден проект за слънчева енергия с фотоволтаици и вятърни турбини във водния резервоар Каховка на река Днепър, близо до водноелектрическата централа Каховка.

Очаква се проектът да има общ капацитет от около 1,3 GW, състоящ се от 1 GW вятърна мощност и до 300 MW от фотоволтаици, осигурени от плаващи инсталации, разположени между вятърните турбини.

Чрез използването на зоните между турбините, може да се постигне 2,8 пъти по-голям капацитет, отколкото позволява само вятърът. Всеки участък от централата ще се състои от четири вятърни турбини с големина от 4 MW и 5 MW и 18 MW фотоволтаична централа, която ще бъде закотвена към основите на вятърни турбини.

Проектът, който може да включва и мощности за складиране на енергия и производство на водород, се очаква да бъде реализиран в периода между 2019 и 2024 г. Огромната електроцентрала се очаква да бъде свързана с мрежата на украинския доставчик на енергия, Ukrenergo NPC State Enterprise.

„Допълнителното предимство на този вид хибриден проект е наличието на собствени балансиращи мощности, което ще позволи по-равномерно планиране на производството на електроенергия“, заяви украинското правителство. Както Министерството на енергетиката, така и разработчикът на проекта декларират, че в предприятието ще се използват поне 30% местно произведени компоненти.


Вижте също...