В Украйна спират отоплението, разбунтува се цял град

Част от населението на страната мръзне заради неплатени сметки и вдигнатите цени на газа.

Украинският град Кривой Рог с 650-хилядно население се вдигна на бунт срещу спирането на отоплението заради неплатени сметки за газ. Градската управа обяви принудителна ваканцИЯ за училищата и детските градини поради липса на отопление. Те са обслужвани от държавна ТЕЦ. Тя пък задлъжняла 370 млн. гривни на националната компания „Нафтогаз“.

Без отопление в града се оказаха 78 училища, 75 детски градини, 22 болници, 30 социални обекта, 2011 многоетажни блока и военна част. Около 300 000 жители обитават неотоплени апартаменти.

Вчера местни жители нахлули в газоразпределителната компания „Криворожгаз“, счупили плобмите на 5 от 6-те котелни и започнали да отклоняват газ. Разбунтувалите се граждани подпалили гуми около сградата на предприятието, за да блокират достъпа на силите на реда.

По телевизия „112 Украйна“ депутатът Игор Мосийчук разкри, че мръзне и 68-хилядния град Смел, както и други градове и селища. Той обвини „Нафтогаз“, че вместо да осигури отопление за населението, ръководството й изнася в чужбина многомилионните си премии. Местните медии разкриха, че директорът на компанията Андрей Ковольов е изнесъл от страната 6,3 млн. евро, като още през септември се е самонаградил с премия от 207 млн. гривни (около $7,5 млн.), които е изпратил на майка си в САЩ. А директорът по развитието на бизнеса Юрий Витренко е изнесъл 4,5 млн. евро.

„Нафтогаз“ не признава вината си и обвинява правителството за създалото се положение. В началото на месеца компанията се обърна към съда с иска правителството да покрие загубите от 6,6 млрд. гривни (около $238 млн.), получени заради доставките на газ под пазарната цена. Според компанията кабинетът е бил длъжен да потърси източници за субсидиране на тези доставки, но от 2015 г. нищо не е направил. Впрочем, това не е първият сблъсък по въпроса, припомня медията.

Правителството обаче не може да продължи със субсидирането на отоплението заради задълженията на страната към МВФ. Още преди 4 години Киев пое пред фонда задължението да приравни цената на битовия газ до пазарната, но така и не го направи. По време на септемврийското посещение в Киев делегацията на МВФ постави ребром въпроса пред премиера Владимир Гройсман: или вдигате цената, или повече никакви кредити. Близките 5 години Киев трябва да изплати $33 млрд. дългове, които страната няма откъде да спечели. Притиснатият Гройсман се съгласи цената на газа за населението да се вдигне с 23%, а за две години с 60 на сто.


Вижте също...