pixel

Валентин Николов: Няма опасност за АЕЦ „Козлодуй“

kozl

Намалялото потребление на електроенергия предизвика мерки за ограничаване на производството у нас, които засегнаха и действащата атомна електроцентрала в Козлодуй. Въпреки икономическите загуби, които търпи първият български АЕЦ, наложеният режим на работа не крие рискове, увери изпълнителният директор на централата.

„Няма ядрена опасност – категорично!”, каза Валентин Николов по телефона за „Здравей, България” на Нова телевизия. Той уточни, че ситуацията крие някои рискове за повреда на оборудването.

От думите му стана ясно, че в момента 5-ти блок работи на 75% от капацитета си, а 6-ти – на 50%. „Когато централата работи продължително под 75% се повишават например вибрациите в турбините”, обясни директорът. Затова „не е много препоръчително да работи на 50%, но в крайна сметка се съобразяваме с форсмажорните обстоятелства”.

Николов каза още, че 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян на 23 април, а след това 6-ти ще заработи с повишена мощност. За 19 млн. лева ще са нереализираните приходи на централата вследствие на наложените ограничения, стана ясно още от включването.

fakti.bg

Може да харесате още...