pixel

Варна ще има зарядно за електромобили до дни

До двайсетина дни ще бъде изградена първата частна зарядна станция за електромобили, съобщиха от фирма “Коортех” ООД.
Там собствениците на возила на ток ще могат да зареждат безплатно, увери управителят на фирмата Пламен Георгиев.

“Ние сме първите в България, които реализираха такава конверсия. Ще бъдем и първата фирма, която ще изгради станция със зарядно за тези автомобили. Инвестицията е от порядъка на 5-6 хиляди долара”, коментира Георгиев за Varnautre.bg.

По думите му всяка кола може да бъде преоборудвана приблизително за около 20 000 лв.

Половината отиват само за литиево-полимерните батерии. Още на втората година обаче инвестицията се изплащала, тъй като отпадали разходите не само за скъпо гориво, но и за масло, антифриз и консумативи.

По думите на Пламен Георгиев електромобилът изминава сто километра за 2 лева като харчи 12 киловата енергия. Преди път, зарядното на колата се включва в контакт, съвсем като мобилен телефон. За пълното зареждане на батериите са нужни 6 часа.

Още преди години, за да пригоди своя автомобил да се движи на ток, Пламен Георгиев сменя блокиралия двигател и поставя електромотор. Ненужни стават охлаждащият радиатор, резервоарът, смазочната и отделителната системи.

Недостатък на самоделния електромобил е, че за по-дълъг път са нужни принудителни почивки и търсене на контакт с 220 волта, тъй като станции за презареждане у нас все още няма.

Освен това използването по време на път на екстри като климатик, парно и радио скъсяват пробега. За сметка на това обаче в купето е тихо, освен това колата на ток не замърсява пряко околната среда.

Неотдавна стана ясно, че община Варна предстои да закупи електромобили за общинското предприятие “Паркинги и синя зона” с пари от европроект. По този повод от “Коортех” увериха, че могат да бъдат полезни като консултанти с опита, който имат.

В Бургас вече заработи първата зарядна станция за електромобили. Тя бе открита в началото на март и се намира на общинския паркинг на улица „Гурко” .

dir.bg

Може да харесате още...