pixel

Варненски архитект със световна номинация за „Къщата дърво”

Варненски архитект със световна номинация за „Къщата дърво”

Високотехнологичната реализация на арх. Борислав Игнатов, известна като „Къщата дърво” или „Къщата със зимна градина”, която вече беше отличена с приза за иновативност на Съюза на архитектите в България за 2010, сега е сред номинираните за Къща на годината 2010 на най-популярното в света електронно издание за архитектура WAN – World architecture news.

„Къщата дърво”, намираща се в околностите на Варна, е една съвременна устойчива еко концепция, която отчита особеностите на терена, използва възстановяеми енергийни източници и минимизира въглеродния отпечатък.

Професионалната общност е впечатлена от модела на дървото, която къщата следва – корените са 100-метрови геотермални сонди, които гарантират енергоефективно и незамърсяващо отопление за жилищните помещения и зимната градина, която пък оформя короната на къщата.

Арх. Борислав Игнатов признава, че вижда в номинацията признание за това, което неговото бюро е направило. „Вярвам в принципите на устойчивата архитектура. С „Къщата дърво” ние направихме един нов за българските условия проект. Радвам се, че и международната архитектурна общност оценява нашите идеи. Ще продължим да работим с респект към околната среда и в следващите си проекти”.

На 25 януари ще бъде следващата селекция, на 15 февруари ще бъдат обявени победителите в конкурса. „Къща на годината” 2010 на WAN се провежда в партньорство със Световната организация на архитектите UIA, в която членува САБ. Тази година са номинирани 88 еднофамилни къщи от цял свят, които защитават идеята за устойчива архитектура.

Архитект Борислав Игнатов е роден във Варна. Завършил е УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като „Perkins + Will Architects”. Преподавал е в Колумбийския университет. Лицензиран архитект е в САЩ и България.

DarikNews.bg

Може да харесате още...