pixel

„Ватенфал“ иска компенсация от Германия за спирането на АЕЦ

Шведската енергийна група „Ватенфал“ (Vattenfall) ще иска компенсация в размер на милиарди евро от немското правителство заради решението на Германия да се откаже от производството на атомна енергия. Това заяви в интервю за немското издание на „Уол Стрийт Джърнъл“ изпълнителният директор на „Ватенфал“ за Германия Туомо Хатакка.

От думите на Хатакка става ясно, че шведската държавна компания се надява на извънсъдебно споразумение. В същото време обаче, той не изключи възможността „Ватенфал“ да подаде иск в международния арбитражен съд във Вашингтон, както и в немския конституционен съд.

Решението на немския канцлер Ангела Меркел за поетапно спиране на атомните централи в страната след бедствието във Фукушима, доведе до моменталното затваряне на 8 от 17 реактора, два от които собственост на „Ватенфал“.

Подобни стъпки бяха предприети и от немските енергийни компании E.ON и RWE.

Вследствие на анти-атомната политика на Германия енергийните дружества трябва да направят милиарди допълнителни разходи, което означава по-малко иневстиции. Очаква се цената на електроенергията в страната да се повиши.

publics.bg

Може да харесате още...