pixel

Важна стъпка към ядрения синтез в САЩ

Важна стъпка към ядрения синтез в САЩ

Изследователи в щатска лаборатория са направили пробив, който може да се счита за стъпка напред към осъществяването на управляем, самоподдържащ се термоядрен синтез.

Учените в National Ignition Facility (NIF) в Ливърмор, Калифорния, за пръв път в света са успели да произведат чрез ядрен синтез повече енергия, отколкото е била погълната от водородното гориво, съобщи ВВС За реакцията са използвани 192 мощни лазерни лъча, нагряващи малко парче водородно гориво, а успехът е дошъл в края на септември.

NIF е сред най-високо енергийните и мощни лазерни устройства, разработвани някога. През 2009 г. от NIF обявиха официално целта си да постигнат успешен самоподдържащ се ядрен синтез до септември 2012 г., но поради непреодолими технически проблеми работата е спряна и центърът се съсредоточава върху проучването на ядрени оръжия – част от първоначалния замисъл при откриването му от щатския енергиен департамент. Инвестицията в NIF до момента възлиза на 3,5 млрд. долара.

По света текат няколко подобни проекта за добиване на енергия чрез самоподдържащ се ядрен синтез, най-известния от които е международното начинание ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). В проекта участват ЕС, Индия, Япония, Китай, Русия, Южна Корея и САЩ. За него ще бъде изграден край Кадараш, Южна Франция. През 2012 г. учени от Университета в Тенеси успешно разработиха ключова технология за експерименталния тороиден реактор. екипа по проекта ITER и са извършили ключова стъпка напред тази седмица, като успешно са тествали технологията си за изолиране и стабилизиране на централния соленоид – гръбнак на реактора.

publics.bg

Може да харесате още...