pixel

Великобритания поставя нов рекорд за вятърна енергия

Вятърноенергийната индустрия на Великобритания постави нов рекорд в петък, осигурявайки повече от 6GW мощност към електро-мрежата за първи път.

Националната електроразпределителна цетрала потвърди, чв продължение на половин час средната мощност, идваща от вятърните ферми във Великобритания, е достигнала 6 004 MW във времето от 14:30 до 15:00 ч, покривайки 13,5 на сто от общото потребление на електроенергия в страната. Това е еквивалентно на потреблението на повече от 3,4 милиона домове.

Общата цифра за ветроенергийния капацитет вероятно е още по-голяма, тъй като във Великобритания има и множество малки вятърни турбини, които не са включени в електро-мрежата и се използват за локално захранване. Притежателите на тези турбини не са задължени да предоставят данни в реално време за мощността, генерирана от техните системи.

Предишният ветроенергиен рекорд бе поставен на 15 септември тази година  – 5739 MW. Той обаче бе счупен няколко пъти в петък заради силните ветрове в страната.

Данните са представени в MW, а не в MWh, тъй като цифрата се основава на средната подавана мощност в рамките на над половин час, уточниха от електроразпределителната организация.

Очаква се с екторът на вятърната енергия да поставя нови и нови рекотрди все по-често през следващите години, тъй като новите наземни и офшорни вятърни ферми стават все по-многобройни.

greentech.bg

Може да харесате още...