pixel

Великобритания ще строи първата АЕЦ в Европа след аварията във Фукишима

Великобритания ще подпише споразумение с френската компания Е Де Еф (EDF) за първата атомна електроцентрала, която ще започне да се строи в Европа, откакто аварията в японската АЕЦ „Фукушима“ предизвика опасения за сигурността по целия свят, информира Ройтерс. Разходите се оценяват на около 23 милиарда долара, предаде БТА.

Сделката, която се очаква да бъде обявена днес, предвижда френската компания да оглави консорциум, включващ и китайска група, за изграждането на два европейски водни реактори под налягане (EPR), разработени от френската Арева (Areva).

Според оценки на представители на сектора, направени въз основа на други ядрени проекти, разходите възлизат на около 14 милиарда лири или над 16 милиарда евро.

Двата реактора, всеки с мощност 1,6 гигавата, заедно ще покриват близо 5 процента от британския производствен капацитет и ще увеличат енергийната сигурност в страната, която трябва да подмени 20 процента от застаряващите си и замърсяващи електроцентрали през идното десетилетие.

 Очаква се отдавнашният партньор на Е Де Еф – Чайна дженерал нюклиър пауър груп (China General Nuclear Power Group – CGN), вероятно в обединение с Китайската национална ядрена корпорация, да държи дял между 30 и 40 процента в консорциума, а Арева да вземе 10 процента, според съобщения във вестници като френския „Ле-з-еко“ и британския „Сънди телеграф“. От Е Де Еф и офиса на британския премиер не пожелаха да коментират.

lev.bg

Може да харесате още...