pixel

Венецуела троши стари коли и велосипеди, за да строи къщи

Венецуела ще троши стари и изоставени коли и велосипеди, за да се осигурят суровини за жилищното строителство и да се допълнят драстично намалените количества местна стомана, обяви страната.

„Изпратили сме 10 485 автомобили, 9 651 мотоциклети и 539 велосипеда за националната стоманодобивна промишленост“, каза Мария Мартинес, заместник министър на правосъдието, по време на посещение в изоставен склад за автомобили край Каракас.

Това количество стомана, каза тя, може да се използва за създаването на арматурни пръти, които подсилват бетона за изграждането на десетки хиляди жилища.

В една от най-късните политики на популярния социалистически лидер Уго Чавес, „Великата венецуелска мисия за домове“ властите се заеха да построят или ремонтират повече от 250 000 жилищна през 2012 г. – за семействата с ниски доходи. През 2013 година бяха осигурени още 150 000 жилища за социално слаби.

Производство на арматурни пръти обаче намалява и през март 2014 е достигнало най-ниската си точка от 18 години насам. Произведени са едва 8796 тона.

Венецуелският производител на стомана Sidor има инсталиран годишен капацитет от 5 милиона тона, но продукцията намалява постоянно от неговата национализация преди шест години. Причините са в честите протести и недостатъчните инвестиции.

greentech.bg

Може да харесате още...