pixel

Вентилация с рекуперация – какво трябва да знаем

hoval

Естествено е в едно затворено помещения въздухът да застоява. Това е особено валидно за зимните месеци, когато студът отвън не ни позволява да оставяме прозорците си отворени задълго. Застоелият въздух означава малко кислород и много въглероден диоксид, който е вреден за здравето ни и в дългосрочен план може да бъде предпоставка за сериозни заболявания.

Едно ефективно решение за всеки дом е инсталирането на комфортна вентилация с рекуперация, каквато е HomeVent от Hoval. В тази статия ще ще разгледаме какво представлява вентилацията с рекуперация, къде се монтира и какви са предимствата от нея.

Как работи HomeVent от Hoval

Системата с рекуперация на топлина HomeVent от Hoval предотвратява голяма част от топлинните загуби при вентилация благодарение на съхранението на топлина, което прехвърля топлината от отработения въздух към подавания въздух и по този начин намалява нуждата от отопление. Инсталирането на вентилацията може да стане в конкретен апартамент, но и общо за цялата сграда.

hoval

Нека вземем за пример сграда с 22 апартамента в Мюнхен, където са инсталирани 22 рекуператора. Всеки от апартаментите, с размери между 75 и 120 м², има комфортна вентилация с рекуперация на топлина и влага. Устройствата обаче не се намират във всеки от апартаментите, а са събирани в общо помещение под покрива. Това е изключително удобно, защото не е нужно да се влиза в апартаментите за поддръжка, а ремонтът или подмяната на филтъра може да се извърши директно в техническия център. Там се намират и противопожарните клапи, които са достъпни по всяко време. Архитектурно предимство е, че за разлика от системите, инсталирани във всеки апартамент, тук няма нужда от вентилационни отвори на фасадата. По този начин е запазена и историческата ѝ стойност.

Hoval

Общото техническо помещение обаче не означава централно командване. Всеки апартамент има отделен рекуператор HomeVent и въздуховодна система, така че консумацията на енергия и комфортните параметри могат да бъдат зададени индивидуално. Подобно на отоплението, охлаждането и топлата вода, комфортната вентилация също може да се регулира от всеки апартамент според нуждите. През сградата преминават само въздуховоди, които подават и засмукват въздух от помещенията, т.е. тръби с топъл въздух. В резултат на това няма риск от кондензация и няма нужда да се изолират, както няма и загуба на енергия.

Hoval

Предотвратяване на мухъл

Заради сблъсъка между студения въздух отвън и топлия отвътре през зимата се образува конденз на стените и прозорците, което е предпоставка за развитие на мухъл. За да се избегне това, е добре да се изготви концепция за вентилация. При оптимален дизайн и проектиране новите сгради нямат топлинни мостове, но това е трудно да се реализира на практика. Рискът от образуване на мухъл се увеличава главно поради значително по-високата херметичност и липсата на проветрение, което задържа влагата.

Вентилационната система осигурява целенасочено движение на въздуха и отстраняване на влагата в критичните точки, като по този начин помага да се избегне рискът от мухъл. Добрата вентилация работи денонощно, с малки, но постоянни по количество дебити и проветрява домовете изключително ефективно.

По-нисък риск от инфекция през студения сезон

През зимата сме особено уязвими на вируси, които се разпространяват изключително лесно за закрито. Добрата вентилация намалява до минимум патогените във въздуха, така че няма нужда да се притеснявате за здравето си.

Възстановяването на влагата като допълнително предимство

hoval

Комфортните вентилационни апарати HomeVent са оборудвани с ротационен топлообменник, който оползотворява не само топлината, но и влагата на свежия пресен въздух. Възстановяването на влагата е до 90%. Влагата се отстранява там, където може да доведе до образуване на мухъл (баня, мокри помещения, кухня) и се доставя там, където е полезна за здравето (стаи, дневна, хол).

Технически предимства: поленов филтър (фин филтър F7) като стандарт, контролираната влажност в помещението намалява болестите и замърсяването с прах, предварително загрят подаван въздух – без усет за течене, ниски шумови емисии (<25 dB(A) благодарение на оптимизираните шумозаглушители, предотвратява образуване на мухъл, много висока степен на рекуперация (91-96%).

Освен всичко друго, системата е лесна за обслужване. Просто задайте основния режим за вентилация + желаната влажност в помещението ръчно, онлайн или чрез приложението. Системата е с нниска консумация на енергия (около 50W) благодарение на енергоспестяващи вентилатори и висока степен на рекуперцация, има индикация за замърсяване на филтрите, както и за качеството на въздуха в дома, чрез VOC сензори

Възможен е монтаж във всяка позиция, тъй като не се отделя кондензат. Готова е за включване и окабеляване. Филтрите са лесни за змяна.

За Hoval:

Hoval е една от водещите световни компании за отопление и вътрешен климат. С повече от 75 години опит и семейна екипна култура, групата от компании винаги успява да вдъхновява с изключителни решения и технически превъзходни разработки. Тази лидерска роля се ангажира с отговорността за енергията и околната среда, която компанията изпълнява с интелигентна комбинация от различни технологии за отопление и индивидуални решения за вътрешен климат.

В допълнение, персоналните съвети и цялостното обслужване на клиентите са типични за света на Hoval. С около 2 300 служители в 16 компании от Групата по целия свят, Ховал не вижда себе си като група, а като голямо, глобално мислещо и действащо семейство. Днес системите за отопление и вътрешен климат на Hoval се изнасят в повече от 50 страни.

Може да харесате още...