„Веолия“: Нямаме интерес към АЕЦ „Белене“

„Веолия“: Нямаме интерес към АЕЦ „Белене“

„Веолия“ няма проект, свързан с ядрената енергетика в България. Това се заявява в официално съобщение от френската компания до медиите в България.

Във връзка с различни публикации в пресата, „Веолия“ информира, че Групата нито има интерес, нито ангажимент в какъвто и да било проект, свързан с развитието на ядрената енергетика в Република България както самостоятелно, така и в партньорство.

По-специално, предоставената в медиите информация за интерес в проекта АЕЦ „Белене” е невярна и не се основава на факти, отбелязват от френската компания.

Основните дейности на „Веолия“ са тясно свързани с нейните три бизнес направления, а именно: вода, отпадъци и енергия. Групата оперира в България в две от бизнес направленията си – вода и енергия, чрез компаниите „Софийска вода“ АД и “Веолия Енерджи България“ ЕАД.

Преди два дни в. „Труд“ писа, че френските компании ”Електрисите дьо Франс“ (ЕДФ) и „Веолия“ искат да строят АЕЦ „Белене”.

В момента има инвеститор, който е готов да построи точно по такъв начин, по който премиерът иска, заяви междувременно пред Нова телевизия бившият министър на енергетиката от БСП Румен Овчаров. Той обаче отказа да обяви името на компанията, защото това било работа на министър Теменужка Петкова. Според него нарочно никой във властта и министерството „не си мърда пръста“.

„Не идва от изток, идва от запад и никак не е лош инвеститорът, ако някой наистина не иска да харчи парите на държавата“, коментира още бившият енергиен министър.

Има проявен нов инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ „Белене“, обявиха през юли енергийният министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев, но отказаха да дадат подробности.

Тогава премиерът Бойко Борисов коментира, че ядреният проект може да се реализира чрез приватизация. Това беше един от вариантите, представени от кабинета за решаване на проблема с поръчаното на Русия, но неплатено оборудване за АЕЦ „Белене”.

Дъщерното дружество на френската „Веолия” вече оперира у нас. „Веолия вода” притежава 58 на сто от концесионера на столичното ВиК – “Софийска вода“.

Държавният електроенергиен доставчик „Електрисите дьо Франс“ пък купи през 2015 г. френския гигант в ядрената енергетика „Арева“. Компанията беше част от консорциума, в който влизаше руската „Атомстройекспорт“ и немската „Сименс” и който трябваше да строи АЕЦ „Белене“.

ЕДФ е френска енергийна компания, като 85% от нея са собственост на държавата. Нарежда се сред най-големите производители на електроенергия в света с над 150 000 служители. Във Франция разполага с 58 активни ядрени реактора.

fakti.bg