pixel

Vestas измести GE като топ инсталатор на вятърни турбини през 2013 г.

Най-големият производител на вятърни турбини в света Vestas Wind Systems вече е и водещ инсталатор на вятърни турбини в глобален мащаб, според най-нови данни. Цифрите говорят, че датската компания е инсталирала 13,2% от всички съоръжения за вятърна енергия през 2013 г. Това е с една трета повече в сравнение с най-близкия й конкурент – GE.

След онова, което шефът на фирмата Андерс Руневад описва като „труден двугодишен процес на обрат“, Vestas измести GE Power & Water от водещата позиция от 2012 г., според наскоро публикуваните данни на GlobalData за пазара на вятърни турбини за 2013 година.

Според собствени данни на Vestas, “компанията e инсталирала турбини в 31 държави през 2013 г.”, като най-големият й пазар е Германия, следвана от Китай, Канада и Бразилия. Най-големият пазар за продажби през 2013 г. е бил в Съединените щати, където Vestas наскоро обяви, че се търсят още 450 работници за нейните четири фабрики в Колорадо (след наемането на 400 през тази година).

GE, междувременно, е изчезнала напълно от топ-пет на производителите на оборудване през 2013 г., заедно с Gamesa Corporacion Tecnologica от Испания, която загуби своето пето място. Според GlobalData, GE има инсталирани 980,2 мегавата вятърни турбини през 2013 г., което е повече от 80 на сто по-малко в сравнение с инсталираните мощности от 2012 г.

Немският производител на турбини Enercon се е придвижил нагоре, за да стане вторият най-голям доставчик на турбината през 2013 г., изкачвайки се от четвъртата си позиция през 2012 година. Германия, Канада и Турция се оказаха най-големите пазари за Enercon през годината. Дружеството е инсталирало турбини с общ капацитет съответно 1484,8 MW, 582,5 MW и 237,1 MW.

Китайският доставчик на вятърни турбини Xinjiang Goldwind Science & Technology (Goldwind) се е изкачил на третото място през 2013 г., издигайки се от седмата позиция през 2012 година. GlobalData приписва този ход на нарастващия брой инсталации на вътрешния китайски пазар.

Немският OEM доставчик Siemens се е свлякъл до четвъртото място място в класацията. Според анализаторите, това е резултат от спада нароя на новите инсталации на пазарите в САЩ, Великобритания и Румъния.

Suzlon Group е нов участник в топ пет на инсталаторите на ветроенергийни съоръжения – заемайки пета позиция за 2013 г., издигайки се от шесто място през 2012 година. Компанията е инсталирала повече турбини през 2013 г., отколкото през 2012 г., реализирайки мащабни инсталации в Канада, Германия и Полша, според GlobalData.

greentech.bg

Може да харесате още...