pixel

Ветроенергетиката тръгва към морето

Ветроенергетиката тръгва към морето

Морските вятърни турбини произвеждат по-стабилна електроенергия, но те са ограничени основно в плитките води и оказват натиск върху цената не електроенергията. Проблем е, че засега офшорните вятърни паркове са разположени в плитките води на морето. Вече обаче има сигнали, че тенденцията ще се промени. Вятърните електроцентрали се готвят да навлязат навътре в морето.

Мощностите на офшорните вятърни паркове през първата половина на 2013 г. са изградени 1080 МВт. За шестте месеца на тази година общата мощност е нараснала с 20%. Според данните, от средата на годината общата мощност на морските вятърни паркове се е увеличила до 6 500 МВт и до края на годината според най-консервативните прогнози ще се увеличи поне до 7 100 МВт. Тези 40% ръст за една година изпреварват два пъти общите темпове на ръст на ветроенергетиката, в която доминират все още „сухоземните централи“ и равен ръст на хелиоенергетиката.

На фона на мощностите от 300 ГВт „сухоземни“ вятърни центарли, тези цифри са скромни. Затова пък динамиката на развитието на сектора дава сигнал, че скоро всичко може да се промени. Повече от половината (3 400 МВт) от тези мощности са на Великобритания, а 1200 МВт – на Дания. Независимо от сериозните успехи има и проблеми. Във Великобритания например, рязкото нарастване (500 МВт са въведени в експлоатация през първата половина на 2013 г., а още 12000 МВт са на различни етапи на изграждане) е постигнато чрез много високите изкупницени на електроенергията от офшорните вятърни турбини. Икономиката на Дания пък просто физически не е способна на голямо търсене: 30% от електроенергията така и така се получава от вятъра.

Допълнителни перспективи се откриват пред морската вятърна енергетика в Азия. Китай например смята да увеличи сега съществуващите 390 МВт до 5000 МВт още през 2015 г. и реализацията на това вече е в пълен ход, като при това за разлика от Европа не се предвижда увеличаване на цената на изкупуването на тази електроенергия.

Япония също демонстрира интерес. През октомври тази година Toda Corp. пусна плаваща вятърна турбина от 2 МВт – на първо време е планирана централа от 16 МВт, пускът на която е планиран в близко бъдеще. През 2020 г. проектът ще бъде увеличен до 1000 МВт, но разбира се всичко зависи от това как плаващата вятърна турбина ще устои на тайфуните. Развитието именно на плаващи турбини ще се превърне в основното направление на морската вятърна енергетика в бъдеще, прогнозират експертите.

3e-news.net

Може да харесате още...