pixel

Ветрогенератори и фотоволтаици да захранвят антарктическите станции, мечтаят дизайнери

Водещи дизайнери, проектанти и архитекти от цял свят мечтаят изследователските станции на Антарктика да бъдат захранвани с възобновяема енергия. Тя може да идва от вятърни генератори и фотоволтаични системи.

Това разкриват щрихи от дизайна на „Антарктопия“ – Антарктическия щанд на Венецианско биенале на архитектурата, което започва от 6 юни.

Повечето от нас смятат най-необитаемия континент на света за нещо, което е малко повече от замръзнала бяла пустош. Ала там живеят хиляди хора и се строят постройки, които особено много се нуждаят от енергийна ефективност и възобновяема енергия. Като най-студено и най-ветровито място на земята Антарктика има население от по-малко от 1500 души по време на своята дълга, 7-месечна зима без слънце, и 4000 души през летните месеци. Станциите, построени за учени и изследователи, са често минималистични поради това, че е труден самият внос на строителни материали, а и заради липсата на внимание от архитектурната общност.

Антарктическият павилион има за цел да предизвика архитектурен дебат по този въпрос и промяна на съществуващите изследователски станции.

greentech.bg

Може да харесате още...