pixel

ВЕЦ-овете осигурили близо четвърт от тока в януарския студ

Повече от 23 % от производството на електроенергия в България през студените януарски дни е било осигурено от водноелектрическите централи (ВЕЦ), обявиха от Асоциация „Хидроенергия“ в сряда.

От организацията посочват, че благодарение на хидроенергийните мощности са били минимизирани рисковете пред енергийната система в условията на много ниски температури в началото на януари, рекордно потребление на ток и ненавременна реакция на включването на резервните мощности на топлоцентралите. Всичко това доведе до въвеждане на забрана за износа на ток от страната, която все още е в сила.

Работата на ВЕЦ-овете в този период обаче намалила търговския дисбаланс и обезпечила сигурността на доставките.

ВЕЦ са най-старият, устойчив и надежден производител на електроенергия в световен мащаб. В България те произвеждат 13 % от общото количество енергия. Водещото място на хидроенергетиката в общия енергиен микс на страната се дължи на редица предимства на тези централи. Те осигуряват основните балансиращи и регулиращи мощности в системата, което утвърждава незаменимата им роля като доставчик на авариен резерв, посочват от асоциацията.

mediapool.bg

Може да харесате още...