pixel

Въглищна електроцентрала в Австралия ще отглежда водорасли за биогориво

Въглищна електроцентрала в Австралия ще отглежда водорасли за биогориво

Най-голямата енергийна компания в Австралия ще използва уловените въглеродни емисии от една от своите електроцентрали на въглища, за да отглежда водорасли, които след това могат да бъдат преработени в чисто транспортно гориво.

Macquarie Generation подписа споразумение с Algae.Tec на стойност 91 млн. щастски долара за улавяне на въглеродния двуокис и използването му за производство на биогорива близо до 2.6-гигаватовата електроцентрала Bayswater недалеч от до Сидни.

Електроцентралата Bayswater използва около 7,5 милиона тона въглища годишно, за да доставя енергия на големи области от Източна Австралия.

Въглеродният двуокис, произведен от централата, ще бъде използван за храна на водораслите, които от своя страна ще произвеждат кислород и маслена маса, която може да се преработва в биодизел и керосин.

Очаква се заводът първоначално да произвежда около 50 000 тона гориво на година. Този обем се очаква да нарасне пет пъти за три години, а технологията може да бъде лицензирана за използване на други места в Австралия, както и Великобритания, Европа, Северна Америка и Бразилия, предаде агенция Bloomberg.

Овен всичко друго този ход ще намали задълженията на Macquarie в размер на 23 австралийски долара на тон въглероден данък, който беше въведен от правителството на Австралия миналата година. „Въглеродът сега е нашата най-голям единичен разход“, каза Ръсел Скелтън, главен изпълнителен директор и управляващ директор на Macquarie Generation.

greentech.bg

Може да харесате още...