pixel

Видове подово отопление и етапи на инсталиране

romstal

Подовото отопление е едно от гениалните, високоефективни и иновативни решения за получаване на термично комфортна среда за домове или офиси. Тази отоплителна система е все по-често срещан избор в българските домове, поради предимствата, които носи.

В тази статия представяме всичко за:
– как работи системата за подово отопление;
– водно подово отопление;
– електрическо подово отопление;
– етапите на инсталиране на системата за подово отопление.

Как работи системата за подово отопление?

romstal

Системите за подово отопление се състоят от мрежа от тръби за топла вода или килим от електрически нагреватели, монтирани в замазката под пода. Такава система може да се монтира както на приземния етаж, така и в мазето или на горния етаж, в нови или реновирани къщи.

Това е най-енергийно ефективният начин за разпределение на топлината в сградите. Ниските температури на използвания термичен агент позволяват да се получи оптимална ефективност на топлинните източници. Имайте предвид, че цялата инсталация е невидима, което ви дава свобода при избора на всеки архитектурен стил.

Принципът на работа на системата за подово отопление се основава на наличието на три компонента:
– лъчиста повърхност (т.е. подът, където са поставени тръбите, през които преминава термичния агент);
– система за захранване и управление (датчици, циркулационни помпи, термостати, буферен резервоар, разширителен съд);
– източник на топлина (котли на газ или твърдо гориво, котли на течно гориво, термопомпи).

Например, при отопление с термичен агент схемата ще бъде следната: топлата вода от газов котел се насочва през вътрешността на PEX, PEXAL или многослойни тръби, монтирани под пода.

Следователно основният принцип на действие е, че подът се превръща в лъчист елемент и по този начин топлината се разпространява отдолу нагоре върху по-голяма повърхност, за разлика от радиаторите на класическата отоплителна система, които, въпреки че извършват директен пренос на енергия спрямо въздуха в помещението, са по-малки по размер и може да изискват по-дълго време за затопляне на помещението. Подовото отопление не причинява дискомфорт на тези, които ходят по пода.

Подово отопление с термичен агент

romstal

Подовото отопление е отлично решение за отопление на вашия дом. С внедряването на тази система топлината ще се предава равномерно през тръбите, които са монтирани в бетонната замазка на пода, като по-късно се разпространява в цялата къща. Основното предимство на тази отоплителна система е фактът, че се постига максимална ефективност при отоплението на помещението. Комфортът ще се усети максимално чрез топлия под, който разпространява топлината върху много по-голяма площ.

Системите за подово отопление, които използват вода, имат предимството да са по-икономични по отношение на използваната енергия, в сравнение с класическата система. Отоплителната среда се нагрява до по-ниска температура, някъде около 45°C, в сравнение с класическите отоплителни системи, които загряват водата до 60°C или дори повече. По този начин е възможно подовото отопление с термичен агент да се обслужва и от котли, термопомпи и отчасти дори от соларни системи.

Електрическо подово отопление

Електрическото отопление или килимите се считат за малко по-бързи от нагряването на водата. Освен това, поради факта, че се монтира по-бързо, е и малко по-евтино. Сегашният вариант на подово отопление вероятно е по-подходящ, тъй като подложките за подово отопление са по-тънки и по-лесни за работа от водните системи. Със сигурност тази опция е приложима за цялата къща или само за определена част от къщата. Всеки потребител може да избере да отоплява приземния етаж на къща или само банята и кухнята, за да не усеща студените плочки под краката.

Електрическите системи се предлагат под формата на ролков килим за покриване на по-голяма повърхност или по-тесни пространства със секции с по-хлабави и по-гъвкави проводници. Изрязват се по размер, за да покрият възможно най-голяма площ от пода.

Електрическите системи за подово отопление са особено разпространени в жилищата, особено в новото строителство. В тези случаи от самото начало ще се обмисли инсталирането на електрическа система с висока мощност, която може успешно да поддържа такава отоплителна система. Например, в по-старите апартаменти в блока монтажът на електрическата система за подово отопление е много по-труден, предвид липсата на електрически вериги с висока мощност.

Етапите на инсталиране на системата за подово отопление

romstal

Ако сте решили да инсталирате система за подово отопление, трябва да знаете, че е важно да следвате някои стъпки.

Първо е необходимо да проверите вътрешните прегради. Трябва да знаете точния размер на стаите. Екипът, който инсталира системата, трябва да има достъп до цялата необходима информация, за да знае колко материали ще използва.

Вторият етап е монтаж на кутиите за разпределителя. Разпределителните кутии трябва да са разположени по-високо от подовата тръба, което позволява на въздуха да излиза от тръбите.

След като опората е подготвена, се монтират нагревателните серпентини. Тази операция се извършва при спазване точно на маршрута на проекта, стъпката между тръбите, дължината на всяка верига, мястото и радиуса на кривина за всяка промяна на посоката на тръбата. Независимо от вида на използваната тръба, намотките се изработват от едно парче, без снадки в пода.

След монтирането на тръбите инсталацията се запълва и се извършва тест за налягане. Този тест е необходим, тъй като инсталацията ще бъде скрита в пода, а последващите интервенции са по-трудни при някои нередности. Така ще можете да направите последните промени преди изливането и втвърдяването на бетонната замазка.

В последния етап подът се завършва, операция, която се извършва само след пускане в експлоатация на отоплителната инсталация, когато замазката е идеално втвърдена и изсъхнала.

Системите за подово отопление осигуряват вътрешен топлинен комфорт през цялата година. Същата система може да се използва за отопление през зимата, но и за необходимото охлаждане през лятото. Независимо дали предпочитате килим, плочки, паркет или бетон, системата за подово отопление е идеална за вашия мечтан комфорт.

Изберете Romstal Vision, цялостното решение за подово отопление: енергийна ефективност, плюс комфорт, ниски разходи!

За повече информация – Romstal.

Може да харесате още...