pixel

Виена с право се нарича екологичен град

Жителите на Виена все повече са склонни да се откажат от колите си в рамките на града.

907 млн. пътувания отчете градския транспорт на австрийската столица през 2012 година, което е с 32 млн. повече спрямо предходната година, съобщава местното издание Ostereich.

Другото заключение, което може да се направи от тази статистика е, че виенчани пътуват все по-екологично,тъй като транспортът в града е предимно електрически -5 метролинии, 13 градски електрички и многобройни трамвайни мотриси.

Въпреки наплива от пътници,общинарите предприеха още една стъпка с цел да насърчат ползването на градския транспорт като намалиха цената на годишните абонаментни карти на 365 евро за всички линии.

Както Energyonline писа, Виена планира да се превърне в първата европейска столица с изцяло електрически автотранспорт, като зареждането на акумулаторите им няма да отнема повече от 15 минути, гордеят се от компанията Wiener Linien.

Прогнозите сочат, че автобатериите ще издържат до 150 километра с едно зареждане, което се равнява на цел ден интензивно каране. Друго тяхно предимство се явява изцяло електризирана им климатична и отоплителна инсталация, както и факта, че зареждащото устройство е монтирано в самия автобус.

energyonline.bg

Може да харесате още...