pixel

VII и VIII блок на АЕЦ “Козлодуй” могат да бъдат построени

Седми и осми блок на АЕЦ “Козлодуй” могат да бъдат изградени за 7-8 години, след като бъде прието решение за строителството им. Това обаче е най-оптимистичният вариант, обясни Георги Игнатов, началник управление “Организация на международни мисии” в централата. Той взе участие в енергийния форум във Варна

Първо трябва да има решение по принцип на Министерски съвет, който да реши да се изгражда ли нова ядрена мощност и едва оттам нататъка вече започва процесът по обсъждане на евентуални площадки и т.н. Като се има предвид, че блоковете I от IV са спрени и те вече не ползват техническа вода, не са присъединени към мрежата, така че откритата разпределителна уредба има достатъчен капацитет, без да изисква никакви нови електропроводи да бъдат присъединени към енергийната система до 2 хиляди мегавата мощност. И може би и повече, обясни експертът, цитиран от БНР.

През 2010 г. съвместно с испанската компания “Ибердрола” беше направено едно предварително предпроектно проучване, целта на което беше на базата на съществуващите изследвания, да изчисли какви са възможностите за изграждане на нови мощности в “Козлодуй”. Испанското дружество е използвало за основа предложените площадки от “Енергопроект” в края 90-те години.

Резултатите от предварителното предпроектно проучване на “Ибердрола” са показали, че съществуващата инфраструктура останала от първи до четвърти блок е достатъчна, за да бъде използвана за нови мощности дори над 2000 мегавата. Те обаче трябва да бъде изследвана отново и прелицензирана, информира Дневник.bg.

Над 100 млн. лв. ще струва удължаването на живота на реактори V и VI на АЕЦ “Козлодуй”, показват предварителните разчети на централата. Това съобщи вчера изпълителният директор на централата Костадин Димитров, който бе сред участниците в Международната ядрена конференция във Варна.

Централата и сега разполага с тези пари, които се отделят след разпределение на печалбата. Въпреки това, за да обезпечи бъдещите си разходи, АЕЦ “Козлодуй” ще предложи да й се преотстъпи част от дивидента и част от корпоративния данък, който сега централата плаща на държавата. Според Костадинов в специален фонд към АЕЦ “Козлодуй” могат да се задържат толкова средства от корпоративния данък, колкото централата плаща под формата на лихви за погасяване на заеми, информира БТА.

econ.bg

Може да харесате още...