pixel

Виктор Орбан: Без Русия няма евтин ток

Русия е ключова за икономиките на бившите страни от съветския блок и това няма как да се промени, смята унгарският премиер Виктор Орбан.

“Някой трябва да каже открито, че за нашите не толкова богати държави зелената енергия е прекалено скъпа. Без Русия Европа няма да има конкурентни цени в енергетиката. Трябва да премахнем съществуващите табута. Цената на енергетиката трябва да бъде най-важната ни задача”. Това каза Орбан по време на визитата си в полската столица Варшава.

Според него посткомунистическите държави се намират в по-особена ситуация от старите страни-членки на Европейския съюз, които не са страдали в продължение на десетилетия от комунистическия режим.

“Днес ние трябва да се конкурираме с държави, които не са преминали през комунизма и са натрупали капитали. Да създаваме конкурентни стоки е възможно само благодарение на евтините руски суровини”, каза още Орбан.

“Поради тази причина Централна и Източна Европа е осъдена да си сътрудничи с Русия. “Без Русия Европа няма да има конкурентни енергийни цени”, смята унгарският премиер.

darikfinance.bg

Може да харесате още...