pixel

Високи сметки във високите блокове, енергийната ефективност трябва да е приоритет

Блоковете-кули, тоест високи и само с един вход, трябва да са начело на списъка на сградите, които се нуждаят от ремонт за подобряване на енергийната ефективност, обяви британският тръст Green Alliance. Изводите им се отнасят с пълна сила за подобни блокове и другаде по света.

В доклада се казва, че домакинствата, които живеят в блокове-кули, са в неравностойно положение и често страдат от високите сметки. В същото време схемите за ремонт жилищните блокове са белязани от високи разходи и значителна степен на сложност при управлението на проектите. Затова често пъти те биват пренебрегвани от градските и местните власти, които предпочитат да се насочат към подобряването на енергийната ефективност на по-лесни обекти.

Това трябва да се промени, смятат в тръста, защото от ремонтите ще има няколко ползи. На първо място са спестяванията на въглеродни емисии, но не по-малко значими са намаляващите сметки за комунални услуги. Освен това мерките за енергийна ефективност могат да помогнат за подобряване на здравето на хората и качеството на живот за местните общности. Също така тези проекти могат да доведат до създаването на нови работни места. Не е за подценяване подобряването на външния вид на имотите. Не на последно място анализът показва, че промените могат да доведат и до намаляване на антисоциалното поведение.

greentech.bg

Може да харесате още...