pixel

Влажността и влиянието ѝ върху ограничаването на вирусните инфекции

hoval

В световен мащаб вече има огромни научни доказателства, че влажността на въздуха в определени норми има значителни ползи за човешкото здраве. Изключително важно е да управляваме качеството на въздуха в нашите домове и обществени сгради в съответствие с хигиенните норми за влажност. Възможно е в скоро време регулациите за качеството на въздуха в помещенията да включват и нивото на влажност 40-60% относителна влажност. Вече е доказано, че това е оптималното ниво за дихателната ни имунна система, при което се намалява разпространението на сезонните респираторни заболявания и тежестта им върху обществото.

hoval

Д-р Стефани Тейлър: консултант за контрол на инфекциите в медицинския университет в Харвард, Ashrae почетен преподавател и член на Ashrae епидемична работна група.

Д-р Стефани Тейлър призовава Световната здравна организация да преразгледа научните доказателства за влажността и здравето и да препоръча минимална долна граница на влажност в закрити помещения в обществени сгради за намаляване на респираторните инфекции.

Защо поддържането на определена влажност между 40 и 60% е толкова важно?

Науката ни показа три причини, поради които винаги трябва да поддържаме 40-60% RH в домовете си, както и в обществени сгради като болници, училища и офиси през цялата година.

1. Увеличава се ефективността на дихателната имунна система

При влажност на въздуха между 0 и 40% RН защитните сили на дихателната имунна система са нарушени, което позволява вируса да ни зарази по-лесно. При влажност на въздуха между 40 и 60% RН защитните сили на дихателната имунна система функционират ефективно, улавяйки, премахвайки или борейки се с микроби.

2. Намалява се времето, през което вирусът “витае”

При влажност на въздуха между  0 и 40% RН капчиците във въздуха, съдържащи вируси, се изпаряват и стават по-леки, това удължава престоя им във въздуха около хората. При влажност на въздуха между 40 и 60% RН капчиците във въздуха, съдържащи вируси, задържат влагата и благодарение на това са по-тежки и падат надолу, така опасността от преминаване в дихателната система драстично намалява.

3. Намалява се времето на “оцеляване” на вируса

При влажност на въздуха между  0 и 40% РН капчиците във въздуха, съдържащи вируси, изсъхват, което позволява на вируса да оцелее по-дълго. При влажност на въздуха между 40 и 60% RН капчиците във въздуха задържат влагата, което позволява физикохимичната реакция да деактивира вируса.

hoval

Световната здравна организация определя насоки за качеството на въздуха в помещения по въпроси като замърсяване и мухъл, но все още не предлага препоръки за минимално ниво на влажност в обществени сгради.

Определяне на минималната влажност на въздуха и нейното поддържане би довело до:
– значително намаление на дихателните инфекции от сезонни респираторни вируси, като грип;
– спасяване на хиляди животи всяка година, благодарение намаляването на сезонните респираторни заболявания;
– намаляване на натоварването на глобалните здравни услуги всяка зима;
– по-малко болнични отсъствия, което ще повлияе положително на икономиката на всяка държава;
– по-здравословна среда на закрито и подобрено здраве за милиони хора.

hoval

Професор по имунобиология на Валдемар Фон Зедвиц и по молекулярна, клетъчна биологията в Йейл; изследовател на Медицинския институт Хауърд Хюз.

Какво споделят експертите?

Проф. д-р Акико Ивасаки

„Деветдесет процента от живота ни в развития свят прекарваме на закрито в непосредствена близост един до друг. Когато студеният външен въздух с малко влага се нагрява на закрито, относителната влажност на въздуха пада до около 20%. Този сух въздух осигурява ясен път за вируси, пренасяни във въздуха. В допълнение към това способността на нашата имунна система да реагира на патогени се потиска от сухия въздух. Проучванията показват, че има сладко петно в относителна влажност. Въздухът между 40% и 60% показва значително по-малка способност за предаване на вируси и позволява на носа и гърлото да поддържат стабилни имунни реакции срещу тях. Ето защо препоръчвам въздухът през зимата да се овлажнява контролирано и смятам, че светът би бил по-здравословно място, ако във всички сгради въздухът в помещението се поддържа с 40 до 60% относителна влажност”.

hoval

Общопрактикуващ лекар, бивш преподавател в Института по първичната медицинска помощ в Университета на Цюрих.

Д-р Валтер Хугентоблер

“Поддържането на влажност в помещението от поне 40% RH е активен начин за борба с разпространението на вируси. Освен това, защитните сили на дихателните пътища се подобряват и се засилва имунната система на човека.

Повишаването на влажността на въздуха и поддържането му в норми 40-60% намалява риска от разпространение на микроби в болници и други сгради на ниска цена и без да причинява негативни ефекти. Това е полезно и за обществени сгради, на работното място и в домовете ни.

Овлажняването е едно от най-лесните средства за активна борба със сезонните респираторни инфекции, а също и не изисква огромен бюджет за постигането му”.

hoval

Професор и директор на Института по невропатология в Университета в Цюрих и главен редактор на Swiss Medical Journal.

Проф. Д-р Адриано Агуци

“Призовавам Световната здравна организация да преразгледа многото проучвания, свързани с ниската влажност на въздуха и здравето, и да предприеме действия за смекчаване на сезонните заболявания и подобряване на здравето на обитателите на сгради по целия свят”.

Как да осигурим подходящата влажност в домовете си?

Преди повече от 20 години, когато Hoval започва да произвежда комфортната вентилация HomeVent, експертите на Hoval проучват здравословните норми на въздуха по отношение на чистота, температури и влажност. На базата на тези норми, както и на многобройните изследвания от научни инстититути, те избират енталпийния ротационен топлообменник за сърцето на комфортната жилищна вентилация HomeVent.

Системата HomeVent не само прави рекуперация на топлина и студ, но и на влага. Особено важен параметър през зимните дни, когато отоплението в дома изсушава въздуха. Благодарение на ротационния енталпиен топлообменник се извършва оползотворяване и на влагата, когато това е необходимо. Когато въздухът е овлажнен в зададените параметри, тогава цялата излишна влага се изхвърля извън дома.

homevent

Концепцията на централизираната жилищна вентилация е денонощно подаване на малки количества въздух в стаите, хол, трапезария и засмукване в бани, тоалетни, кухни и други мокри или обслужващи помещения. По този начин се изтегля влагата от мокрите помещения и се изхвърля навън, а в стаите се подава пресен и богат на кислород въздух, който предварително е филтриран, затоплен през зимата, охладен през лятото и овлажнен в зададените от клиента норми. Това се случва без усет за течение и без излишен шум.

Всеки може да настрои влажността на подавания въздух между 30 и 65% (с разлика 1%), като препоръката за здравословни условия е 40-60%. Зададената стойност се визуализира на екрана да стайния дисплей.

Принципът на действие можете да видите тук:

Ако Ви предстои да изграждате дом, къща или апартамент, то сега е моментът да помислите за интегриране на системата HomeVent. Също така тя е подходяща и за реновация на сгради и е изключително лесна за интегриране.

За повече информация – Ховал.

Може да харесате още...