pixel

Влизането на Западните Балкани в Енергийния съюз е цел на София

По време на европредседателството си през първата половина на 2018 г. България ще акцентира върху засилването на енергийното сътрудничество и изграждане на липсващата енергийна инфраструктура между страните от Западните Балкани, за да станат те част от Единния европейски енергиен съюз. Това е заявила енергийната министърка на България Теменужка Петкова по време на провелото се в Талин, Естония, неформално заседание на енергийните министри на съвета на Европейския съюз.

Основна тема на срещата бе развитието на електроенергийната система на ЕС, укрепването й чрез засилване на връзките между мрежите на страните, съобщиха от енергийното министерство в сряда. По думите на Петкова България подкрепя преструктурирането на европейската електроенергийна система и завършването на единния вътрешен енергиен пазар в ЕС, за да функционира той в полза на потребителите.

По време на заседанието Петкова се е срещнала с делегациите на Германия, Австрия и Полша, пред които е представила приоритетите за предстоящото българско председателство в сферата на енергетиката.

„Ще насочим усилията си за постигане на напредък по „енергийния пакет“, приемане на досиетата, свързани с енергийната ефективност и енергийните показатели на сградите. Подкрепяме стремежа на Европейската комисия за намаляване на административната тежест при управлението на Енергийния съюз. Споделяме виждането, че съюзът следва да отразява спецификите на отделните държави-членки и да се базира на равнопоставеност“, каза Петкова, цитирана от ведомствения пресцентър.

Със зам.-министъра на енергетиката на Полша Михак Куртика тя е обсъдила повишените европейски екоизисквания към въглищните централи. Двамата са на общо мнение, че това е постави енергийния сектор пред сериозно изпитание.

Петкова се е срещнала и с Клод Турме, докладчик по Регламента за управление на Енергийния съюз и са обсъдили как да се постигне напредък по прилагането на мерки за енергийна ефективност.

mediapool.bg

Може да харесате още...