Внедряване на композитни материали в производството на помпи

Pump

Изборът на подходящ материал допринася за успеха на всяка помпа. Ако помпата не е проектирана с мисъл за начина на експлоатация, издръжливостта на компонентите ѝ няма да отговори на очакванията на клиентите. Експлоатационните разходи, поддръжката и ремонтът влияят на реалната цена на помпата през целия ѝ живот. Така че защо да не помислите за материалите, от които е изработена помпата ви?

От десетилетия помпите се произвеждат от много видове материали. Един от най-скъпите използвани материали е титанът и въпреки че има по-висока цена, той има отлични антикорозионни предимства. Например, титанът обикновено се използва в помпи, работещи в агресивна химическа среда. Въпреки това цената на титана може да изплаши купувачите поради високите разходи за материала. Композитните материали предлагат повече алтернативи от всякога. Композитните пластмаси в някои случаи могат да работят отлично при значително по-ниски разходи и могат да бъдат подсилени с материали като фибростъкло, въглеродни влакна или кевлар за допълнителни ползи. Композитите стават известни на индустрията през 60-те години на миналия век по време на разработването на оборудване за кацане на Луната през 1972 г. Те са използвани в космическата совалка за усилване и олекотяване.

Няколко определящи фактора играят роля при избора на материал. Импелерът, изработен от титан, може да бъде много по-скъп, отколкото ако е направен от композитни материали. Теглата на частите от титан и композити са подобни, и антикорозионните им свойства могат да бъдат еквивалентни в някои приложения. Ако по-ниската цена е приоритет, помислете за използването на термореактивен материал. Помпите, използвани в морската вода, могат да имат корпус от титан и композитен импелер. Тази комбинация е по-евтина и е със същите или подобни антикорозионни свойства.

Какво трябва да знаете за композитите?
Въпреки че композитите имат голям потенциал, не всички детайли от стомана и алуминий могат да бъдат направени от композити в същите форми. Дизайнът на частите е решаващ фактор. При композита формата трябва да бъде модифицирана, за да отговаря най-добре на свойствата и характеристиките на пластмасата. Получената форма често е еквивалентна или по-голяма по сила, заради промени в геометрията на детайла. Отливките от композити спестяват огромни разходи, присъщи за производството на детайли, което изисква заваряване и/или поставяне на болтове.

Издържат ли композитните части толкова дълго, колкото металните?
Металните части на помпата като обвивки и импелери могат да издържат от няколко месеца до няколко години в зависимост от корозивния характер на флуидите, които се изпомпват. Когато се използват в чиста морска вода, композитните импелери могат да работят безкрайно. Проектирани са да издържат 50 години (с редовна инспекция и поддръжка). Композитните импелери не са податливи на галванична корозия и могат да подобрят конструкцията на морските съдове.


Вижте също...