pixel

Водата в София ще е с по-висока цена от Нова година

Ново поскъпване на водата в столицата се задава от Нова година. От 1 януари повишението ще бъде с 9%.

Това показва справка на в. „Сега“ със заложеното в петгодишния бизнес план на концесионера „Софийска вода“.

Крайното решение за новите цени ще бъде взето от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Малко вероятно е обаче комисарите да одобрят стойности, които да се различават от заложените по план.

Така, ако КЕВР одобри повишението, от 1 януари столичани ще плащат по 2.31 лв. за кубик с ДДС вместо както досега – по 2.15 лв. за кубик с ДДС.

Повишение се планира и през следващите години, като през 2021 г. цената се очаква да стигне 2.68 лв. за кубик с ДДС, показва бизнес планът на компанията.

Последното увеличение на водата в София бе през април тази година. Тогава тя поскъпна с 18% – въпреки несъгласието на Столичната община, която е съдружник в „Софийска вода“, и протестите срещу КЕВР.

Дни след влизането в сила на решението Върховната административна прокуратура заяви, че ще провери договора на общината и концесионера.

Магистратите смятат, че определената норма на възвръщаемост, т.е. печалбата на ВиК дружеството от 17%, е твърде голяма и не е съобразена с възможностите на потребителите.

Регулаторът от своя страна е погазил Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги и вместо сам да определи печалбата, се е съобразил със заложеното в концесионния договор, смятат от обвинението.

Нормата на възвръщаемост обаче е записана в контракта, сключен още през 1999 г., и ако се намали, ВиК операторът може да заведе дело за неспазване условията по договора.
От ведомството на Иван Иванов обясниха, че увеличението на цената от 1 януари на практика ще влезе в сила автоматично.

Тя ще бъде одобрена на някое от заседанията на регулатора в края на годината. В средата на петгодишния период на бизнес плана пък ще бъде направена т.нар. проверка на показателите. Тя ще покаже дали „Софийска вода“ е инвестирала, разходвала правилно и изпълнявала всичко според заложените изисквания в бизнес плана.

Част от тях предвиждат подобряване на качеството на водата, намаляване на броя на авариите и течовете, повишена събираемост на дължимите суми и т.н. При отклонения КЕВР може да разгледа отново цените и да ги редуцира. Ще се гледа и дали концесионерът е успял да намали загубите на вода.

Според различни оценки България може да достигне европейските „водни“ стандарти, ако в сектора бъдат инвестирани 13 млрд. лв. Затова и ВиК операторите масово залагат на повишение на цените. Решение трябва да намери и проблемът с течовете по мрежата.

България е сред най-големите прахосници на вода. Само в седем града на страната загубите са под 50%, а в София те са малко под 50 на сто. Абсолютният шампион е Добрич – там 84% от водата изтича, преди да стигне до потребителите.

в. СЕГА

Може да харесате още...