pixel

Воден ресурс, управляван от Desigo CC на Siemens

Луксозен хотел от световна класа отвори врати на връх Бургеншток (Bürgenstock) в швейцарския кантон Нидвалден (Nidwalden), на 1100 метра над морското равнище. Целта на Bürgenstock Resort е да привлича гости от цял свят. Най-голямото хотелско съоръжение в Швейцария се отоплява и охлажда с енергия от езерото Люцерн, като около 300 м³ вода се изпомпват на час към планината. Използването на водния ресурс се осъществява чрез платформата за управление на сградата Desigo CC на от Siemens.

Енергията в новата сграда в централата на направление Сградни технологии на Siemens се генерира почти по същия начин, както в Бургеншток. В момента той се разпростира на площ от 22 500 кв.м в град Цуг. Централата, която се строи на северната страна на имота на Siemens, се състои от седеметажна офис сграда, триетажна сграда за производство, изследване и развитие и съществуваща сграда, която по-късно ще бъде модернизирана. Като член на екипа за управление на проекта от страна на клиента Олаф Митрах  от Emch + Berger AG  отговаря за техническите аспекти на новото строителство. Ето как той описва проекта: „Започвайки през 2018 г., цялото портфолио на Siemens за сградна технология ще осигури комфорт в парка „Цуг“. Продуктите включват автоматични щори, дневно и LED осветление, отопление, охлаждане и обмен на въздух чрез хибридни таванни системи, мултимедийни технологии в центъра за обучение и модерна система за контрол на достъпа. Многото връзки и иновативни решения ще бъдат управлявани чрез платформата за управление на сградата Desigo CC.

Швейцарският федерален институт по водни науки и технологии (Eawag) е констатирал, че добивът на енергия няма да навреди на екосистемата на езерото при условие, че температурната промяна на водата е в граници. В Цуг, както и в електроцентралата на Бургеншток , разрешителното за използване на водата определя максимално допустимата температурна разлика.

Може да харесате още...