Водно подово отопление от REHAU

„Топлите подове” са удобен и комфортен вид отопление. Те съществено се различават от радиаторите, и по-конкретно в начините на разпределение на топлината. При радиаторите загряването в стаята става конвекционно като по този начин има постоянно движение на прах и микроорганизими в обема на помещението. Равномерността на подовото отопление дава възможност за поддържане на постоянна температура в дома. Освен това при подовото отопление липсват въздушни потоци, тъй като греенето е лъчисто – изцяло се избягва запрашаване. Комфортът, да ходим боси по пода през най-големите зимни студове, не е за пренебрегване, а е и много полезно, особено за децата.

Когато се появява за първи път подовото отопление се възприема по-скоро като лукс.  Днес обаче то е популярно и достъпно и изборът му пред други източници на топлина вече се определя не от модни тенденции, а от практическите предимства на технологията.

При подовото отопление в качеството си на отоплителен уред се явява цялата повърхност на пода. В рeзултат на това въздухът в помещението се загрява равномерно. Понякога подовото отопление е единственият вариант за отопление, например за да не се наруши дизайнерският интериор на помещението. В друг случай – когато е невъзможно или нецелесъобразно да се монтира радиаторна или друг вид отоплителна система. Съществуват два вида подово отопление – водно и електрическо.

Най-старият вид е електрическото подово отопление, където електроенергия се преобразува в топлина. Най-грубо казано, представлява вградени в пода кабели, които нагрявайки се, греят пода и съответно – стаята.

При водното подово отопление носителят е водата от централното отопление или от газов или друг тип автономен котел. В извънградското строителство този вариант е за предпочитане пред електрическия, тъй като съществено спестява разходите на електроенергия. Обикновено се установява и водна помпа с аварийно захранване – т. нар. UPS, за да се продължи циркулацията на водата по тръбите, дори ако спре токът. Има и друг вариант – да се монтира система с естествена гравитационна циркулация на топлоносителя, което обаче изисква по-сложни изчисления, а и коефициентът на полезно действие пада. Ако ще слагате водно подово, винаги трябва да имате предвид, че ви трябват поне 13 см от височината на помещението, от които ще се лишите. Водното подово отопление представлява практически затворена система, състояща се от падащ и обратен колектор, и двата снабдени с вентили, регулиращи потока на водата по всички възли на системата и по този начин изравняващи разликите в налягането. Надеждността на работа на системата се обезпечава от оборудването за регулиране на температурата на топлоносителя, състоящо се от термостати и други допълнителни механизми.

Необходимо е да се напомни, че след бетонирането на системата, измененията в нея вече стават невъзможни. Затова, за да се избегнат утечките, трябва да се изберат качествени тръби и съединителни части.

Въпреки че изглежда по-трудно за монтаж и употреба, водното подово отопление дава комфорт, несравним с традиционните източници на топлина. Системата излъчва топлината равномерно по цялата си повърхност и така загрява равномерно цялата стая. Предимство е терморегулаторът, с който лесно може да се настрои исканата температура и да се поддържа непрекъснато. Така например, ако подът се е стоплил до 28 градуса, на равнището на тялото тя ще е най-благоприятна – 25 градуса. При подовото отопление се подобряват хигиеничните условия в дома: праха в помещението не циркулира, доколкото топлинните потоци във въздуха са минимални (разликата в температурите на пода и въздуха е 3 – 4 0С, докато при радиаторния вид отопление е 30 – 40 0С).

При подовото отоплениe поради използването на нискотемпературни технологии, икономията на топлинна енергия в жилищните сгради достига до 20 – 30 %, а в помещенията с високи тавани (спортни зали, изложбени зали и др.) – до 50% и повече. Това се обуславя от факта, че загряването на въздуха се случва в обема до 2 метра над пода. Функционалността на всички системи зависи от нейната конструкция. Но гаранция за добре функционираща система е не само правилният избор на оборудване. Много зависи и от прецизността на изпълнение на проекта и не по-малко и от качеството на изпълнение на монтажа.

Много са предимствата на подовото отопление. Ако изберем подово отопление за нашия дом, ще се радваме на страхотен комфорт, постоянна температура и усещане за уют. Освен това, класическите отоплителни инсталации водят до висока разлика във влажността на въздуха, което нанася щети върху дървената или ламинирана подова настилка, както и на мебелите. Докато при подовото отопление всички показатели на въздуха са постоянни и умерени и няма опасност от образуване на мухъл в сервизните помещения или в помещения с повече от една външни стени.

REHAU е доставчик на цялостни системи, който Ви предлага добре обмислени решения за всички случаи на приложения в жилищни и офис сгради: за под, стена или таван, за отопление и охлаждане, за мокро или сухо изпълнение, за ново строителство или саниране.
Всички системи са разработени за тежкото ежедневие на строителните площадки. От практиката за практиката. Независимо за коя система се решите, всички компоненти се инсталират бързо и лесно и предлагат максимална сигурност и качество.

REHAU има десетилетен опит в ефективното инсталиране на системи за отопление и охлаждане. Системите за покрив, стена и под в жилищното и нежилищното строителство и енергийно-комфортната система с термопомпа са добър пример, как може да се постигне хармонично съчетание между приятен климат на посещението и ниска консумация на енергия. С това се надминават изискванията на наредбите за спестяване на енергия. За всички онези, които желаят повече, REHAU предлага също и лъчисто отопление на тревни площи за футболни стадиони.

Научете повече тук.


Вижте също...