Впечатляващ енергийно ефективен небостъргач в Торонто

Американското архитектурно студио Studio Gang проектира в Канада One Delisle – жилищна кула в центъра на Торонто. Небостъргачът вероятно ще се превърне в архитектурна забележителност на града, съчетавайки впечатляваща архитектура и висока енергийна ефективност. Сградата е планирана да постигне Ниво 2 по стандарта “Торонто Грийн”.

Вдъхновена от растежа на растенията, скулптурната One Delisle ще се състои от 8-етажни модули, подредени спираловидно едни над други. Сградата е с квадратна основа, заемайки ъгъла на две улици, но във височина преминава в многоъгълна форма, която достига височина над 150 метра. Тя ще съдържа 263 жилища и двуетажен сектор с търговски площи и ресторанти. Районът около небостъргача ще бъде преустроен и ще включва по-широки озеленени тротоари, разширен парк и други удобства за по-приятно усещане на пешеходците. Главната улица няма да се променя, нито съществуващата архитектура на квартала.

Сградата ще улавя възможно най-много слънчева светлина, като в същото време ще хвърля възможно най-малка сянка, казват създателите й. Те предвиждат използването на децентрализирана система за отопление – малка топлофикация, свързана с локалната мрежа, която ще споделя излишната произведена топлина със съществуващите съседни сгради.

Освен зелените външни пространства, сградата ще предложи и множество балкони и просторни тераси за своите обитатели. Всички те ще са проектирани така, че да защитават от вятър и слънце. Очаква се проектът да бъде завършен през 2023 година.


Вижте също...