pixel

Време е за смяна на… топломерите

“Вентил пести 60% от сметките”, “Топломерите ще помогнат за по-малки сметки”, “Ще можем да управляваме сметките си за парно”.
Това са малка част от заглавията във вестниците преди десет години. Дали се оправдаха или не – това зависи от всяко едно домакинство.

Сега, десет години по-късно, подмяната на топломерите е задължителна. Причината – изтича животът на батериите на повечето устройства. Ако не го направите, ще плащате сметка за отопляване на апартамента на пълна мощност. Монтирането на топломери преди 10 години струваше между 40 и 68 лева на радиатор, защото заедно с устройствата за дялово разпределение на всяко парно се поставяше и термовентил за контрол на температурата.

Всяка сграда разполага с общ водомер и топломер в абонатната станция, които са собственост на топлофикациите и ВиК дружествата. Те подлежат на метрологична проверка през определен период от време и за тяхната изправност се грижат собствениците им. След абонатните станции всички тръби и устройства са грижа на собствениците на жилищата.

В по-модерните сгради топлоснабдяването е с хоризонтални тръби. В такива блокове обикновено може да поставите само един топломер при входната врата на апартамента (средна цена между 220 лв. и 250 лв.). Тези са и сградите с най-малко оплаквания при месечните сметки за парно, защото контролът е по-лесен.

При останалите кооперации щранговете са вертикални и няма как да има общ топломер за цялото жилище. Затова на всеки радиатор се монтира отделен разпределител.

Централното парно отопление, колкото и да ни се иска, не е индивидуална услуга. Всеки клиент на топлофикация трябва да се съобразява със своите съседи. Поставянето на нови устройства трябва да е съобразено с избора на всички живеещи в блока, иначе не би имало смисъл, съветват от разпределителните компании.

Тъй като срокът на живот на батериите е средно 10 години с опция за удължаване с още две, назрява моментът за подмяна и на топломерите. Въпреки устройствата клиентите не плащат за реално отчетените данни на всеки един топломер, а към сметките им се включват общите части на блока, а в тях и тези на съседите, които по-някакъв начин мамят.

“В блокове, в които изравнителните сметки се различават много от периодично плащаните през годината, най-вероятно има много хора, които се отопляват за сметка на съседите си”, предупреди служител от фирма за топлинно счетоводство, пожелал анонимност. Той съветва хората да наблюдават съседите си и да информират домоуправителя, ако се съмняват за измами.

Самите дружества за разпределение нямат право да правят изненадващи проверки за манипулиране на данните (при голямо загряване или изстиване уредите спират да отчитат.) Данните на фирмите показват, че около 10-15% от абонатите в София мамят по някакъв начин със сметките си за парно, но това не може да бъде доказано.

Знаците на “умираща” батерия

Фирмите за топлинно счетоводство използват различни уреди за дялово разпределение. В зависимост от това коя фирма ви обслужва има различни знаци, по които може да познаете, че животът на един топломер е към края си. Ако сте с устройство на “Сименс”, излиза нова картинка на топломера, която показва празна батерия, обясни Огнян Димитров, управител на фирмата за дялово разпределение “Сименс Елвеко”.

От “Техем” съобщиха, че сами ще изпратят писмо, за да ви напомнят, че преди десет години сте поставили уреда си и той е за смяна. От “Иста България” постъпват по същия начин. “Друг вариант е хората да следят дали дисплеят на уреда им свети или не”, обясниха от “Бруната”.

Топлинните счетоводители съветват да помислите за смяна на уреда при началото на отоплителния сезон, защото ако това се случи през декември например, ще плащате сметки на пълна мощност, защото по никакъв начин не може да докажете, че топломерът е спрял в определен момент.

Устройствата не подлежат на метрологичен контрол както водомерите (те по наредба на Държавната агенция за метрологичен контрол трябва да се проверяват на 5 години). Животът им се основава единствено на гаранциите на фирмата доставчик, а тя е, че топломерите могат да мерят вярно 10 години.

“При топломерите не е коректно да се говори за срок на годност. Ако няма възникнал дефект в уреда или той не е умишлено повреден, уредът работи коректно, докато има батерия. Топломерите със сменяема батерия продължават да работят и след смяна на батерията”, обясниха от “Бруната”.

Нов счетоводител, нова батерия или с нов топломер

Заедно с топломерите потребителите могат да сменят и топлинния си счетоводител. За това трябва да има решение на етажната собственост. Има и опция живеещите в сградата на направят асоциация и да минат към “Топлофикация – София”, която отскоро играе ролята и на топлинен разпределител. На въпроси на “Дневник” какви са условията на дружеството от топлофикацията не отговориха.

В момента “Бруната” и “Иста” са единствените, които дават възможност да се подменя само батерията на уреда. Една батерия струва 8 лева с ДДС според разчетите на “Бруната”. Останалите фирми на пазара обаче отричат тази практика. “Не е надеждно да се подменят само батериите. Ние следим пазара и знаем, че само една фирма у нас предлага тази възможност.

Но интересното е, че никъде в Европа няма такава практика за подменяне само на батерията. Уредите се подменят на всеки 10 години, такава е практиката и в целия ЕС”, коментираха от “Техем”. “Не практикуваме смяната на батерия, тъй като сменената не гарантира изправността на топлинния разпределител, защото самият той се амортизира и е невъзможно да се гарантира изправна и точна експлоатация за периода след това”, обясниха от “Нелбо”.

Топлинните счетоводители предупредиха, че в една сграда уредите могат да бъдат само от един тип и да се отчитат само от една фирма, иначе показанията не биха били коректни.

Може и под наем, и на лизинг

С последните промени на закона за енергетиката беше дадена възможност за наемане на уреди, но тази опция не се предлага от всички фирми. За нея също трябва съгласието на цялата етажна собственост. Практиката вече се предлага от топлофикацията в Пловдив, която взима уреди от “Техем” и “Иста”. Цената на наема е 1 лв. на месец за топломер без ДДС и 2 лв. на месец за водомер без ДДС.

Услугата в София се предлага от “Сименс Елвеко”. Другите фирми без “Бруната” също обявиха, че могат да прилагат тази схема. Компаниите предлагат и изплащане на уредите на лизинг. Договорът тогава се сключва между банките и индивидуалните потребители.

Как се движат цените

– В момента цените на “Техем” са свързани с т.нар. зелена оферта. Ако върнете старите си уреди, които дружеството ще предаде за рециклиране, то радиоуред ще получите на цена 38.90 лв., а такъв с визуален отчет – за 31.90 лв. с ДДС.
– При “Бруната” цените са за обикновен уред без възможност за радиоотчитане – 27.00 лв. с ДДС и монтаж, с радиоотчет без активиран сигнал –  29.90 лв. с ДДС, и монтаж и активиране на радиоотчет – 9.00 лв. с ДДС.
– “Нелбо” предлага също промоционални пакети, които ще важат до края на август. Според тях цената на уред със стандартен отчет е 28 лв. с ДДС. В тази цена са включени: уред, демонтаж на стар уред и монтаж на нов, стикер срещу злоупотреба и опис на актуалната отоплителна инсталация. Цената на радиоуред за дистанционно отчитане е 48 лв. с ДДС. В цената са включени същите услуги.
– “Иста България” предлага стандартните уреди за дялово разпределение срещу 25 лв. с ДДС и включен монтаж, тези с радиоотчет струват 30 лв. с ДДС, а включването им – 9 лв.

dnevnik.bg

Може да харесате още...