pixel

Въртящи се къщи следват слънцето, за да произвеждат енергия

Въртящи се къщи следват слънцето, за да произвеждат енергия

Всички сме чували за соларни панели, които „следят“ слънцето, но какво да кажем за цели къщи, които правят същото? „Casas em Movimento“ в Португалия са проектирали няколко прототипни къщи, захранвани със слънчева енергия, които правят точно това. По този начин те драстично увеличават произвежданата от собствените си соларни панели електроенергия. В този случай и фотоволтаичният масив, и самият дом са в състояние да се движат по слънцето.

Жулием Силва, разработил този проект, представи смелата си идея за първи път на състезанието „Соларен декатлон“ в Мадрид. По думите му, този устойчив дизайн е вдъхновен от слънчогледите.

„Ефектът на слънчогледа се създава чрез съчетаването на две движения: въртенето на самата сграда – на 180 градуса през целия ден – и завъртането на носача на фотоволтаичния покрив, за да се осигури наклон от 90° на тази повърхност по отношение на позицията на слънцето (оптималният ъгъл за фотоволтаичните технологии)“, според сайта на групата. Силва казва, че комбинирането на въртенето на сградата и на покрива произвежда 25 000 кВтч електроенергия годишно. Подобно количество е пет пъти повече от това, което къща с този размер би могла да консумира.

Предварително програмиран за проследяване на слънцето, домът използва “еквивалента на шест 60-ватови крушки, работещи за един час“, за да се върти през деня. Това е незначително количество енергия спрямо обема, който се генерира. Силва казва, че ясно изразените движения на носача на фотоволтаичния покрив са проектирани така, че да контролират ефектите на светлината и сянката. Това осигурява защита от слънчевото затопляне през лятото. В резултат на това се постига около 80 процента намаление на разходите за охлаждане. През зимата пък соларният покрив се движи по ос в горната част на конструкцията на сградата, което гарантира максимално слънчево излагане. Ротацията засяга и вътрешната динамика на дома.

“Така например сутрин кухнята може да бъде по-малка. В 21-ви век дневният ритъм на семействата рядко позволява на всички да закусват заедно. Вечерта тя може да се слее с всекидневната, което позволява на семейството да прекарват времето си заедно в края на деня, по време на приготвянето на вечерята и храненето“.

В Португалия средното време за ежедневното движение на дома е 9 часа през зимата и 15 часа през лятото. Потребителят може ръчно да промени скоростта, при което ротацията ще изисква най-малко 12 минути, според Силва. Той подчертава, че ротацията няма да създаде смущения вътре в дома (с други думи, сервираните ястия няма да падат на земята с трясък всеки път, когато къщата се премества, за да следва слънцето).

Когато „Casas em Movimento“ представили своя проект пред MIT, те били посъветвани първоначално да се целят в най-високия сегмент на пазара, в резултат на което за такава къща е фиксирана доста висока цена – 6 387 евро на квадратен метър. С течение на времето създателите на въртящите се къщи се надяват тази цена да спадне. „Нашата стратегия е да продължим да оптимизираме технологията и всички процеси, така че да можем в бъдеще да достигнем по-широки пазарни сегменти с по-ниски разходи“, каза Силва. „Нашата дългосрочна цел е да постигнем същата цена за квадратен метър, която важи за конвенционалните сгради“.

Може да харесате още...