VRV на Daikin представя „дискретно отопление“ в лондонския квартал Уестенд

Новата интегрирана климатична система на Daikin е на път да революционизира естетиката на много търговски сгради по главните улици на цяла Великобритания.

Изпълнителят на механични и електрически монтажи, Synecore, монтира първата си „невидима“ система за ОВК, i-серията на VRV IV на Daikin в ресторант Леон в централен Лондон, за да преодолее ограниченията на малкото пространство и да постигне максимална ефективност на климатичния контрол.

Изисквания към проекта

За климатичните системи често е необходимо външно пространство – в задната част на сградата или в покривното пространство, където да бъде разположен обемистият компресорно-кондензаторен агрегат, но Daikin създаде уникална система, която се монтира изцяло в помещение, като отвън се виждат само решетките, които могат да бъдат дискретно скрити в съществуващата конструкция или рекламни табели.

Едно от първите приложения на тази изцяло нова патентована система беше от Synecore за неин дългогодишен клиент и верига ресторанти за здравословно бързо хранене – Леон.  Synecore беше избраният изпълнител за дизайна и монтажа на ОВК за обектите на Леон в продължение на няколко години, като по-голямата част от проектите бяха изпълнени в Лондон, където външното пространството е ограничено.

Използвайки новата i-серия на VRV IV на Daikin, новият ресторант Леон на улица Фенчърч успя да отвори врати по-рано, благодарение на дискретната конструкция на системата и ниското ниво на работен шум, което опрости разрешението за планиране.

Новата интегрирана система на Daikin е не само по-тиха и по-дискретна, но също е по-бърза и икономична при монтаж, понеже тялото е разделено на две части – топлообменник и компресор.

Топлообменникът е вграден в тавана, с външен вентилационен отвор. Комбинацията от V-образен топлообменник и високоефективен вентилатор осигурява по-голям въздушен поток и статично налягане, което води до по-висока ефективност в сравнение със стандартно външно тяло, монтирано в помещението. Компактният компресор може да се монтира в помещение, офис, складово помещение, кухня или техническа зона.

Това, че е монтиран в помещение и се състои от две части, означава че дължината на тръбите е сведена до минимум, така че няма нужда от скъп кран за монтаж на покрива или от шумоизолация.

Решението

Synecore свърза две 5 HP системи от i-серията на VRV – една за ресторанта и една в кухнята. Компресорът беше дискретно монтиран в шкаф под стълбите, напълно извън полезрението.

Това е система, която не само е много по-естетически приятна и практична за компании за продажби на дребно, но също така е лесна за монтиране и предоставя фантастична цялостна ефективност, водеща до малки разходи за електроенергия. Относно поддръжката на климатичната система, всеки елемент е лесен за достъп и времето, което отнема, няма да е по-различно от това за конвенционална климатична система.

„Фактът, че можем да монтираме толкова дискретна и високоефективна климатична система ще има много ползи за търговците на дребно на главните улици във Великобритания, и особено в Лондон, където намирането на външно пространство за кондензатора може да е трудно“, обясни Гари Пайпър, мениджърът по ОВК на Synecore.

„Слоганът на Daikin за този продукт е „Продължавайте да търсите, никога няма да ме намерите“, и е напълно точен.“

В Леон на улица Фенчърч, върху екстериора на сградата не можете изобщо да забележите климатичната система, понеже е скрита от стъклен навес. В ресторанта също имаше възможност телата да бъдат изцяло скрити, но собствениците на Леон предпочетоха индустриалния дизайн с видими тръби.

Това е фантастичен пример за това доколко са скрити телата, когато бъдат монтирани, понеже дискретните топлообменници са разположени до входната врата и в кухненската зона, като са точно пред погледа на персонала и клиентите, но са напълно дискретни.“

За да научите повече, за този пример от практиката и използваните технологии, разгледайте тук.


Вижте също...