pixel

Втечнен въздух може да захранва колите и да съхранява енергия от слънцето и вятъра

Някои инженери са се заловили да изтупат праха от една стара идея за съхраняване на енергия чрез втечняване на въздуха посредством охлаждане до почти 200 градуса под нулата. Когато е необходима енергия, втечненият въздух се оставя да се затопли и да се разшири, което следва да задвижва турбина и генератор на електричество.

Концепцията се оценява високо от шепа фирми, които произвеждат течен азот като начин за съхраняване на енергия от непостоянните възобновяеми енергийни източници. Втечненият въздух може да се използва и за задвижване на буталата в двигателите на нискоемисийни превозни средства.

Една компания от Лондон – Highview Power Storage – е привлякла18 милиона долара за създаването на пилотен завод, който ще използва течен въздух за съхранение на енергия от електрическата мрежа. Highview си партнира с Messer, голяма индустриална компания за газ, която да подпомага развитието на технологията. Ако всичко върви добре, правителството на Обединеното кралство може да финансира разработването и на по-голяма централа, която да докаже търговската жизнеспособност на технологията. Междувременно инженеринговата фирма Ricardo разработва два типа двигатели, които биха могли да използват технологията на Highview.

Съхранението на енергия в електрическата мрежа става все по-важно, тъй като използването на възобновяеми енергийни източници се увеличава. В краткосрочен план електроцентралите на природен газ и други технологии за бързо реагиране, като например батерии, запазват стабилна мрежата. Но ако възобновяемите енергийни източници достигнат много голям мащаб – на което всички се надяваме – или ако искаме да се намали използването на електроцентрали с изкопаеми горива като форма на резервно захранване, тогава ще са нужни технологии, които могат да съхраняват енергия за часове или цели дни.

В това усилие разходите са от ключово значение. „Когато разглеждаме механизми за съхранение на енергия, ние търсим нещо, което да е на базата на изключително евтини и достъпни материали и много прости процеси, които можем да мащабираме“, казва Хареш Камат, ръководител на програмата за съхранение на енергия в Института за изследвания в областта на електрическата енергия. „И това със сигурност се вписва в сметката“.

Идеята се е зародила още през 1890, когато изобретател на име Чарлз Триплър обявил, че е разработил много евтин начин да охлади въздуха, докато го превърне в течност. Той също така показал, че втечненият въздух може да се използва за задвижване на парен двигател. Триплър получил голяма доза медийно внимание и успял да привлече голяма сума пари, за да докара технологията  до пазарна реализация. В крайна сметка стана ясно, обаче, че е преувеличил предимствата на подхода си.

Оттогава досега процесът на втечняване на въздух е станал много по-ефективен. Паралелно с това е нараснала и необходимостта от нови опции за съхранение на енергия. Това провокира учените да преразгледат загърбената технология.

Процесът на Highview Пауър се отличава с 50-60 процента ефективност, тоест втечненият въздух може да произведе електричество, равно на малко над половината от това, което е било нужно за втечняването му. Батериите, от друга страна, могат да осигурят до 90 процента ефективност. Учените обаче са убедени, че новият процес може да компенсира своята неефективност чрез използване на отпадъчната топлина от други процеси. Highview е показала, отпадъчна топлина с ниска температура от електроцентралите и дори от центрове за данни може да се използва за затопляне на втечнения въздух. Освен това системата е дълготрайна – тя може да функционира десетилетия наред, докато батериите обикновено трябва да се сменят на всеки няколко години. Това „дълголетие“ може да помогне за намаляване на общите разходи.

Няколко компании разработват начини за подобряване на ефективността на компресиране на въздуха, което може да направи процеса на втечняване по-ефективен. Втечненият въздух има около четири пъти по-висока енергийна плътност от сгъстения въздух, като се побира в доста по-малко пространство.

Втечненият въздух съхранява енергия при плътността на никел-метал-хидридните батерии или някои литиево-йонни батерии, каквито се използват в хибридните и електрическите автомобили сега. Технологията обаче има ключово предимство – „горивото“ може да се „налива“ много по-бързо, отколкото се презареждат батериите, казва Андрю Аткинс, старши технолог в Ricardo.

greentech.bg

Може да харесате още...