pixel

Във Виена построиха първата седеметажна сграда от дърво

Във Виена построиха първата седеметажна сграда от дърво. През февруари 2013 г., само година след началото на строителството, в австрийската столица вече е готова първата в страната висока сграда, построена от дървен материал. Седеметажният блок предлага 101 апартамента с площ между 36 и 108 кв.м, които вече са предадени на наемателите си.

С този първи проект Виена даде заявка, че ще допусне все по-широкото навлизане на дървото във многоетажното строителство, обясняват от „Компрес“- София, Бюро за връзки с Община Виена. Целта е до 2030 г. дялът на сградите от дърво с 5 до 8 етажа да се увеличи с 10%. Още от 2008 г. всеки четвърти строителен проект във Виена се базира на дървена конструкция, а през 2009 г. общината обявява конкурс „Дърво в града“ за изграждането на общински жилища, съобразени изцяло с най-високите екологични стандарти.

Освен, че създава уют и топлина в жилището, дървото притежава и редица други предимства – отлични топлоизолационни свойства, устойчивост, еластичност, възможност за гъвкави конструкционни решения. Днес екологичните свойства на природния материал го превръщат в истински хит в строителния бранш. Виенската община е пресметнала, че с използването на 2400 кубични метра масивни дървени плоскости, ще бъдат спестени 2400 тона вредни въглеродни емисии, които съответстват на количеството газ изхвърлян за една година от 1630 средно-големи автомобила. Така използването на дървения материал в града се превръща и във важна стъпка в опазването на климата и овладяване на замърсяването на въздуха.

 lev.bg

00

Може да харесате още...